Ραντεβού Πούτιν – Ερντογάν στο Σότσι, για τη Συρία

19:45 13/11/2017 - Πηγή: Aixmi

Στο Σότσι συναντήθηκαν, για έννατη φορά, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, έχοντας στο επίκεντρο των συζητήσεών τους την κρίση στη Συρία.

Ο Πούτιν υποδέχθηκε τον Ταγίπ Ερντογάν στην πολυτελή κατοικία που διατηρεί στην περιοχή της νοτιοδυτικής Ρωσίας.

«Εργαζόμαστε σε πρακτικό επίπεδο σε όλους τους άξονες» συνεργασίας και «ακολουθούμε τη σωστή πρακτική να συζητάμε σε επιχειρησιακό επίπεδο ζητήματα της επικαιρότητας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μόλις ξεκίνησε η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του.

«Είμαι πεπεισμένος

ότι η σημερινή μας συνάντηση θα είναι πολύ αποτελεσματική» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος.

Πάντως ενδιαφέρον είχε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε στην έναρξη της συνάντησης τους ότι οι άλλοτε ταραγμένες σχέσεις τους έχουν αποκατασταθεί πλήρως. «Όπως είχαμε συμφωνήσει, κατά την διάρκεια της επίσκεψης μου στην χώρας σας θα πραγματοποιήσουμε την σημερινή συνάντηση εργασίας. Σας είμαι ευγνώμων που δεχθήκατε την πρόσκληση, και πράγματι, όπως είχατε πει βρισκόμαστε πολύ κοντά, μια ώρα και κάτι πτήσης. Θέλω να επισημάνω στην αρχή της συνάντησης μας , ότι μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι σχέσεις μας έχουν στην ουσία αποκατασταθεί πλήρως» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι «αφότου άρχισε η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, οι συχνές (μας) συναντήσεις, επιταχύνουν την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων» και προσέθεσε ότι «οι διμερείς μας σχέσεις και η συνεργασία που αφορά την επίλυση των περιφερειακών ζητημάτων μας προσφέρουν την δυνατότητα να κοιτάμε από κοινού το μέλλον».

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών βρίσκεται «η κατάσταση στη Συρία, η αποτελεσματικότητα των ζωνών αποκλιμάκωσης και η συνέχιση της διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης».

Αν και η Ρωσία είναι από τους βασικότερους συμμάχους της κυβέρνησης της Δαμασκού και η Τουρκία υποστηρίζει τις δυνάμεις των ανταρτών, οι δύο χώρες συνεργάζονται τα τελευταία δύο χρόνια με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης στον πόλεμο που μαστίζει τη Συρία.

Οι κοινές προσπάθειες Άγκυρας- Μόσχας και Ιράν είχαν ως αποτέλεσμα να οριστούν ζώνες αποκλιμάκωσης σε ορισμένες περιοχές της Συρίας, που συνέβαλαν στον περιορισμό των εχθροπραξιών.

Οι δύο πρόεδροι είχαν συναντηθεί και τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Άγκυρα, όπου είχαν αποφασίσει να ασκήσουν πιέσεις υπέρ της δημιουργίας μιας ζώνης αποκλιμάκωσης στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βόρεια Συρία.

The post Ραντεβού Πούτιν – Ερντογάν στο Σότσι, για τη Συρία appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα