Πύρινος εφιάλτης στη Ζάκυνθο: Υποψίες για εμπρησμό

15:48 13/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Ζάκυνθος, μετά την πυρκαγιά στο όρος Βραχίωνας, που μαίνεται από το μεσημέρι της Παρασκευής.«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, πολύ δύσκολα», είπε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος έχει τον συντονισμό των επίγειων και εναέριων δυνάμεων που δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τα έξι πύρινα μέτωπα, στο νησί της Ζακύνθου.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για έργο εμπρηστών, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «γίνονται προανακρίσεις για όλα τα θέματα. Μέσα στο

10ωρο έχουμε τόσες πολλές πυρκαγιές στα βόρεια, τα δυτικά, τα ανατολικά. Και με τόσες ισχυρές δυνάμεις, να υπάρχουν τόσες πολλές εστίες».

Στη Ζάκυνθο βρίσκεται Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, «το γεγονός ότι ενώ ήταν σε εξέλιξη οι πυρκαγιές στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, και με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για το νησί, εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα πέντε νέες εστίες κατά τις βραδινές ώρες, στην περιοχή των Βολίμων στα Βόρεια του νησιού, ενώ τις πρωινές ώρες σήμερα προστέθηκαν άλλες τρείς νέες εστίες, εγείρει βάσιμες υποψίες για κακόβουλες ενέργειες».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετώπισε ο Αγαλάς, καθώς βρίσκεται μέσα σε πευκόδασος.

Οπως ανέφερε ο δήμαρχος του νησιού, Παύλος Κολοκοτσάς, στον ΣΚΑΪ, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη συνδρομή ελικοπτέρου, που άρχισε να επιχειρεί στο νησί με το πρώτο φως της ημέρας, έχουν καταφέρει να κρατήσουν τη φωτιά σε απόσταση 500 μέτρων από τον Αγαλά και αποφεύχθηκε ο κίνδυνος για κατοικίες.

Οι κάτοικοι του χωριού και οι Αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα εκκένωσης, ενώ οι άνεμοι το πρωί της Κυριακής, πνέουν, σύμφωνα με τον δήμαρχο στα 4 με 5 μποφόρ.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας Ζακύνθου, η δύναμη των πυροσβεστών που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο νησί ξεπερνά τα 120 άτομα, ενώ δεκάδες είναι τα οχήματα που έχουν φτάσει με το πλοίο της γραμμής για να βοήθησουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους έχουν γίνει στάχτη, στην περιοχή του Κοιλιωμένου. Υπάρχουν φόβοι ότι έχουν καεί στάβλοι με ζώα και αγροτικές καλλιέργειες, αλλά δεν κινδυνεύουν κατοικίες.

Γ.Γ. ΠΟΛ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Γιάννης Καπάκης: «Συνέχεια ξεφυτρώνουν πυρκαγιές στο νησί»

«Πρόκειται για μια μη φυσιολογική κατάσταση και εξέλιξη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης και συνέχισε: «Την ώρα που οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με δύο μεγάλες πυρκαγιές και προσπαθούν να σώσουν κατοικημένες περιοχές, ξεφυτρώνουν σε άλλα σημεία πολλές πυρκαγιές σχεδόν ταυτόχρονα και μάλιστα σε σημεία και ώρες που δεν δικαιολογούνται από τυχαία αιτία. Όλο αυτό εξαντλεί απίστευτα ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, προσωπικό και μέσα, χωρις να υπολογίσει κανείς και το τεράστιο κόστος και τα έξοδα για τις μετακινήσεις από άλλες περιοχές, τις καταπονήσεις του εξοπλισμού και κυρίως των ανθρώπων».

Ο κ. Καπάκης, κάνει έκκληση προς όλους τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους του νησιού να συνεργαστούν με τις αρχές για την πρόληψη και τον άμεσο εντοπισμό νέων πυρκαγιών. Όπως είπε, χθες συνεδρίασε εκτάκτως και το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο στην Ζάκυνθο, υπό τον δήμαρχο του νησιού, ο οποίος δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει να λάβει τέλος αυτή η κατάσταση.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι με διαφορά λιγότερη από μιάμισι ώρα εκδηλώθηκαν τη νύχτα που πέρασε πεντε πυρκαγιές, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης αγωνίζονταν με τις φλόγες στις δύο μεγάλες πυρκαγιές, στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, και προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια του Αγαλά, που κινδύνευσαν σοβαρά.

Ο κ. Καπέλιος τόνισε οτι η Πυροσβεστική είναι σε πλήρη επιφυλακή, ενώ έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες από την Αστυνομία και ταυτόχρονα συνεχίζεται επί 24ώρου βάσεως η επιτήρηση από το μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Σώματος, που εστάλη από χτες το απόγευμα στην Ζάκυνθο.

Σε ότι αφορά την κατάσταστση στην Ζάκυνθο, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 11 Αυγούστου, που οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες, (δείκτης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς 4), λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων, μέχρι αυτήν την ώρα, εκδηλώθηκαν στην Ζάκυνθο 11 πυρκαγιές, από τις οποίες οι εννέα ειναι σε εξέλιξη.

Με πληροφορίες από imerazante.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα