«Προβληματική» η έναρξη των διαπραγματεύσεων Κομισιόν – Βρετανίας

15:05 10/11/2015 - Πηγή: Aixmi

Την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών σηματοδότησε η αποστολή των βρετανικών αιτημάτων προς την Κομισιόν, για την τροποποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

«Μετά την επιστολή του Ντέιβιντ Κάμερον, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε μήνυμά του στο Twitter.

Acknowledgement of receipt. With @David_Cameron's letter, negotiations on #UKinEU can now begin

— Donald Tusk (@eucopresident)

November 10, 2015

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει μία σειρά προτάσεων για την αλλαγή των σχέσεων μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ε.Ε., εν όψει και του δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή «οικογένεια».

Ο Τουσκ εξήγησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ένας γύρος διαβουλεύσεων με τις υπόλοιπες 27 χώρες – μέλη της Ε.Ε., όπως και επίσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Next week, I will launch bilateral consultations with Member States as well as EP on topics to be addressed in #UKinEU negotiations

— Donald Tusk (@eucopresident) November 10, 2015

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Τουσκ, στόχος είναι οι τελικές αποφάσεις της Ε.Ε. να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου (17-18/12).

Πάντως, οι διαπραγματεύσεις δεν ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήρισε «εξόχως προβληματική» την απαίτηση της Βρετανίας για περιορισμούς στην κίνηση των Ευρωπαίων πολιτών.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των προτάσεων του Λονδίνου περιλαμβάνεται η επιβολή περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση πολιτών από χώρες – μέλη που δεν βρίσκονται σε ένα επαρκές οικονομικό επίπεδο.

«Υπάρχουν σημεία στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε εύκολα, όπως ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων» δήλωσε ο κ. Σχοινάς, ερωτηθείς για τις αξιώσεις της Βρετανίας. Ωστόσο, συνέχισε, υπάρχει και μία σειρά προβληματικών απαιτήσεων, όπως η θεμελιώδης αρχή της ελευθερίας διακίνησης.

«Η διάκριση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών παραβιάζει ακριβώς αυτή τη θεμελιώδη αρχή» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα