Πρώτο βήμα άρσης των κυρώσεων κατά του Ιράν – Απελευθερώθηκαν κρατούμενοι – Καλωσορίζει ο ΟΗΕ

17:51 17/1/2016 - Πηγή: Aixmi

Ελεύθεροι αφέθηκαν Ιρανοί, ορισμένοι από τους οποίους έχουν και την αμερικανική υπηκοότητα, που κρατούνταν σε φυλακές στις ΗΠΑ μετά την καταδίκη τους για παραβιάσεις των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν, δήλωσαν την Κυριακή στο Ρόιτερς οι δικηγόροι τους, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ βάσει της οποίας απελευθερώθηκαν επίσης τέσσερις Ιρανο-Αμερικανοί που κρατούνταν στο Ιράν.

Οι ΗΠΑ

ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι έδωσαν χάρη σε 7 Ιρανούς που κρατούνταν σε αμερικανικές φυλακές ή αναμενόταν η δίκη τους, με κατηγορίες που αφορούσαν κυρίως την παραβίαση των κυρώσεων. Έξι από αυτούς έχουν και την ιρανική και την αμερικανική υπηκοότητα.

Ο Μπαχράμ Μεκανίκ και ο Χοσρόου Αφγανί απελευθερώθηκαν νωρίς την Κυριακή από φυλακή του Χιούστον, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους.

Ελεύθεροι αφέθηκαν επίσης σύμφωνα με τους δικηγόρους τους οι Αράς Γαχρεμάν, Αλί Σαμπουνσί και Ναντέρ Μοντάνλο.

Από τις κατηγορίες απηλλάγη πλέον και ο Τουράτζ Φαριντί, ο οποίος είχε ήδη αποφυλακιστεί με εγγύηση.

Πάντως ο ένας από τους 4 Ιρανο-Αμερικανούς κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι από το Ιράν, ο Νοσρατολάχ Χοσραβί-Ρουντσαρί, δεν επέβαινε στο ελβετικό αεροπλάνο που αναχώρησε την Κυριακή από την Τεχεράνη, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Νοσρατολάχ Χοσραβί-Ρουντσαρί προτίμησε να παραμείνει στο Ιράν ή να αναχωρήσει ξεχωριστά από τους άλλους 3 που απελευθερώθηκαν. Ωστόσο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει λίγο νωρίτερα ότι «αυτοί που ήθελαν να αποχωρήσουν από το Ιράν έφυγαν».

Ο αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι μεταξύ αυτών που επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο που αναχώρησε από την Τεχεράνη ήταν οι άλλοι τρεις που απελευθερώθηκαν: ο δημοσιογράφος της Washington Post Τζέισον Ρεζαϊάν, ο πάστορας Σαΐντ Αμπεντινί και ο πρώην πεζοναύτης Αμίρ Χεκματί.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξήρε την Κυριακή την ανταλλαγή κρατουμένων που επετεύχθη μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν και την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες θα πρέπει τώρα να συνεργαστούν πάνω σε άλλες πιεστικές προκλήσεις για να μπορέσουν να εγγυηθούν «ένα ασφαλέστερο μέλλον»

Keywords
Τυχαία Θέματα