Προσχέδιο Συνόδου: Τι παίρνει και τι δίνει η Τουρκία

22:12 7/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Επανέναρξη και επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και κάλυψη του κόστους επανεισδοχής των παράτυπων, όπως χαρακτηρίζονται, μεταναστών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το προσχέδιο ανακοίνωσης της κοινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το προσχέδιο που διέρρευσε στο Reuters, η Τουρκία δεσμεύεται να αποδεχτεί κάθε παράτυπο μετανάστη που έχει περάσει στα ελληνικά νησιά, χωρίς κάποια προκατάληψη αναφορικά με τα ζητήματα που προκύπτουν για τη χώρα σε σχέση με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για το σκοπό αυτό θα συσταθούν κέντρα ελέγχου παράτυπης μετανάστευσης σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία

Παράλληλα, για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα δέχεται πίσω η Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, θα αποστέλλει έναν πρόσφυγα από το έδαφός της στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η ΕΕ από την πλευρά της δεσμεύεται για την από κοινού επιθεώρηση της κατάστασης με την Άγκυρα και τον εντοπισμό κοινά αποδεκτών χώρων μετεγκατάστασης.

Θα δοθούν επιπλέον 3 δις ευρώ βοήθεια στην Τουρκία έως το 2018, ενώ θα υπάρξει άμεσα προετοιμασία για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Θα καλύψει η ίδια το κόστος της επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών, ενώ προβλέπεται ακόμα η εκκένωση των ελληνικών νησιών από πρόσφυγες και επανεισδοχή μόνο εκείνων που πέρασαν το Αιγαίο μετά από μια ορισμένη ημερομηνία.

Ακόμα, η ΕΕ δεσμεύεται να άρει την βίζα για Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν, μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα