Πράσινο φως στη συμφωνία με την Τουρκία

17:01 18/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Σε σχέδιο τεσσάρων σημείων φαίνεται πως κατέληξαν οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες εγκρίνοντας το σχέδιο για την Τουρκία σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.

Είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα που ανήρτησε πριν από λίγο στο Twitter, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σίπιλα. «Η συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε», αναφέρει.

Turkki-sopimus hyväksyttiin.

— Juha Sipilä (@juhasipila)

March 18, 2016

Την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας, είχε εκφράσει νωρίτερα και ο προσωπάρχης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Θα το κάνουμε σήμερα», έγραψε στο Twitter ο Μάρτιν Σελμάιρ.

Προηγήθηκε η κρίσιμη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου με τους Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μαρκ Ρούτε, επί τη βάσει του σχεδίου στο οποίο κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες το βράδυ της Πέμπτης.

EU28 meeting is over. #EUCO conclusions adopted. Now EU28 meeting with PM @Ahmet_Davutoglu to adopt EU-Turkey statement

— Preben Aamann (@PrebenEUspox) March 18, 2016

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός αποδέχτηκε το σχέδιο συμφωνίας που του παρουσιάστηκε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ τελικά δεν χρειάστηκε να θέσει βέτο ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο διπλωμάτη της ΕΕ που δεν κατονομάζεται, ο πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την προσφυγική κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα