Πραγματικότητα το όνειρο: Ο «Νίκος Καζαντζάκης» σύντομα μαζί μας

20:31 19/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης ταινίας ‘’Νίκος Καζαντζάκης’’ έφτασαν στο τέλος τους κι ήδη η μεγάλη ομάδα παραγωγής με τον Γιάννη Σμαραγδή στο τιμόνι βρίσκονται στο μοντάζ, ώστε το κοινό να απολαύσει σε λίγους μήνες το θεαματικό αποτέλεσμα. Ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν μία διάνοια. Ό,τι και να πει ή να γράψει κανείς για το συγγραφικό του έργο και τη ζωή του, είναι λίγο.

Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που συμμετείχα σε αυτήν την υπερπαραγωγή-για τα ελληνικά δεδομένα- και χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία,

λίγους μήνες πριν αποφοιτήσω από τη δραματική σχολή. Είναι μία τεράστια εμπειρία να συνεργάζεσαι με σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου και του κινηματογράφου. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος υποδύεται τον μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο και μόλις του προτάθηκε ο ρόλος από τον Γιάννη Σμαραγδή ένιωσε ευγνωμοσύνη. «Ένιωσα ότι μου κάνει κάποιος ένα πολύ μεγάλο δώρο. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα».

Επικοινώνησα μαζί του και τον ρώτησα στο τέλος πια των γυρισμάτων για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, αλλά και για το τι ξεχώρισε από την ταινία. «Δεν μου εύκολο να ξεχωρίσω, να μιλήσω για δυσκολίες, γιατί αυτό που παίρνω πίσω εγώ σαν άνθρωπος ασχολούμενος με τον Νίκο Καζαντζάκη, είναι πολύ μεγαλύτερο από τη δυσκολία που μπορεί να συνάντησα για να τον παίξω. Είναι περισσότερο σημαντικό που ασχολήθηκα μαζί του παρά το ότι τον ερμηνεύω. Η ερμηνεία μου έχει μικρότερη σημασία από ότι ασχολιέμαι με εκείνον».

Η Μαρίνα Καλογήρου ως Ελένη Καζαντζάκη, είναι μοναδική. Εξαιρετική ηθοποιός με ήθος που πρέπει να έχει κάθε ηθοποιός, όσο ψηλά κι αν έχει φτάσει. Η πρόταση για το ρόλο τής έγινε πριν από 2,5 χρόνια.

«Η πρόταση έγινε πριν απο 2,5 χρόνια, καλοκαίρι ήταν, σε μια πολύ ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου. Με ανακάλυψε κάπου όπου κρυβόμουν και είχα ξεχαστεί απο τον κόσμο. Το πήρα σαν σημάδι. Σαν ένα μεγάλο δώρο». Όσο για το αν αντιμετώπισε δυσκολίες; «Όχι, δε θα μπορούσα να πω πως υπήρξαν δυσκολίες. Σε όλα τα γυρίσματα αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και αλλαγές που απαιτούν μια εγρήγορση και μια ετοιμότητα, αλλά αυτό είναι μέρος της δουλειάς μας στον κινηματογράφο. Αντίθετα θα μπορούσα να πω πως τα πράγματα κύλησαν πολύ όμορφα και αρμονικά».

Ο Γιάννης Σμαραγδής προσπάθησε να κάνει ταινία τη ζωή του μεγάλου μας Νίκου Καζαντζάκη παρότι αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες. «Όσο ζούσε ο Καζαντζάκης αυτοεξόριστος στην Γαλλία, διωγμένος από τον φθόνο και την κακότητα σκοτεινών «Ελλήνων» εκείνης της εποχής,έδωσε μία συνέντευξη στο BBC στον τότε νεαρό δημοσιογράφο, Μιχάλη Κακογιάννη. Εκεί του πρωτομίλησε για τον Ζορμπά, ότι θα μπορούσε να γίνει ταινία και να γυριστεί στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, του εκμυστηρεύτηκε χωρίς παράπονο πως «δεν θα σε αφήσουν, γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που με μισούν και διώκουν λυσσωδώς το έργο μου».

Ζούμε σε ασεβείς καιρούς. Προσπαθώντας να κάνω ταινία το εξαίρετο και ενάρετο βίο του Νίκου Καζαντζάκη, βρέθηκα σε όμοιες φρικτές επιθέσεις του παρασκηνίου και μου δημιούργησαν και μου δημιουργούν ομοίως άπειρα εμπόδια, πλην Κρητικών συμπατριωτών μου, που μου στάθηκαν όπως και στον Καζαντζάκη. Να υποθέσω ότι τα βάσανα, οι διωγμοί και τα εμπόδια είναι δείγμα πως βαδίζω τον ίδιο ανήφορο που ανέβηκε ο Καζαντζάκης όσο ζούσε, τηρουμένων των αναλογιών, χωρίς παράπονο βεβαίως, αφού το έργο σχεδόν έχει τελειώσει».

Οι πρωταγωνιστές. κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. πέρασαν πολύ όμορφα κι αυτό θα φανεί στις κινηματογραφικές αίθουσες. «Αυτό που αισθάνομαι εγώ είναι ότι προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι μεγάλο. Κάτι αληθινά όμορφο. Και γι αυτό έχουμε ρισκάρει, δεν έχουμε πάει με μέτρο, με ασφάλεια. Εχουμε ρισκάρει να πετύχουμε το υψηλό, με κίνδυνο να υπάρξουν και σκηνές επικίνδυνες ως προς το αποτέλεσμά τους. Όμως, υπήρξαν πολλές φορές που το ρίσκο λειτούργησε και φτάσαμε ακριβώς σ αυτό που επιθυμούσαμε. Κι αυτό όταν συμβαίνει, είναι ευλογία. Από αυτήν την συνεργασία μου έμεινε η αγάπη και η ευγνωμοσύνη που υπήρχε μεταξύ των τριών μας. Του Γιάννη Σμαραγδή, του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου και εμένα. Είχαμε στιγμές αληθινής επικοινωνίας και συνεργασίας. Ήμουν πολύ τυχερή που έζησα αυτήν την εμπειρία. Ο ένας για τον άλλον, με μεγάλη ικανότητα, πάθος, σεμνότητα και ανοιχτή καρδιά», εξηγεί η Μαρίνα Καλογήρου.

Το σίγουρο είναι ότι η ταινία για τον Νίκο Καζαντζάκη θα σπάσει ταμεία και ο κόσμος θα την αγαπήσει από την πρώτη μέρα προβολής της.

Keywords
Τυχαία Θέματα