Πώς θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού -Η τελική ρύθμιση

21:35 21/11/2019 - Πηγή: Aixmi

Με συντριπτική πλειοψηφία (μόνο το κόμμα Βαρουφάκη έχει ενστάσεις) αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή η διάταξη που θεσμοθετεί την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έμεινε ανυποχώρητος μόνο στο ότι η ψήφος τους θα συνυπολογίζεται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα και έκανε όλες τις υποχωρήσεις που ζητούσε κυρίως το ΚΚΕ, ώστε να εξασφαλίσει τη θετική ψήφο του.

Έτσι, δεν θα μπορούν να ψηφίζουν όλοι από τον τόπο κατοικίας τους με

επιστολή. Δικαίωμα θα έχουν μόνο όσοι θα πηγαίνουν στις ελληνικές πρεσβείες ή τα προξενεία. Επίσης, τίθενται περιορισμοί στα χρόνια που λείπει κάποιος από την Ελλάδα και θα είναι αναγκαίο να αποδείξει ότι διατηρεί και οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα, όχι μόνο ψυχικούς.

«Σαφώς δεν είναι αυτό που επιδιώκαμε. Πρόκειται για μια συνθήκη συμβιβασμού, η οποία όμως επιτρέπει να κάνουμε ένα σημαντικότατο πρώτο βήμα. Δυστυχώς οι περιορισμοί που τέθηκαν από κόμματα δεν επιτρέπουν να κάνουν χρήση της ευεργετικής διάταξης όλοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Όσοι δεν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση του νόμου, θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα, ερχόμενοι στην Ελλάδα και στις εκλογικές περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, εξηγώντας ότι αν επέμενε δεν θα εξασφάλιζε η διάταξη τις αναγκαίες 200 ψήφους για να εγκριθεί.

Με βάση την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος, προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκτός επικρατείας Ελλήνων είναι ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στην Ελλάδα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν.

Με την αναθεώρηση του άρθρου 54 προβλέπεται ότι ορισμένες θέσεις από τους βουλευτές Επικρατείας κάθε κόμματος να καταλαμβάνονται από Έλληνες της διασποράς. Ακόμα καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού

The post Πώς θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού -Η τελική ρύθμιση appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα