«Πόρτα» και από Ρέγκλινγκ: Χωρίς μέτρα δεν θα εκταμιεύσουμε δόση

16:19 27/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Το Eurogroup θα συγκληθεί μόλις υπάρξει επαρκής πρόοδος, διαμήνυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και να φτάσει στους στόχους που συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι,

όπως το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Οπως ανέφερε, η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για να φτάσουμε στους στόχους που συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι. «O ΕSM είναι σαν το ΔΝΤ, από αυτή την άποψη. Δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε δόσεις χωρίς όρους. Η Αθήνα θα πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει», υπογράμμισε, ενώ εκτίμησε πως η ελληνική πλευρά φαίνεται πως έχει χαλαρώσει ως προς την επίτευξη των στόχων αυτών.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το λόγο της καθυστέρησης, ο κ.Ρέγκλινγκ απάντησε: «Μερικά από αυτά τα πράγματα δεν είναι εύκολο να γίνουν. Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό είναι πάρα πολύ δύσκολες ακόμη και στις καλύτερες οικονομίες. Είναι τεχνικά περίπλοκες και πολιτικά ευαίσθητες».

Συνέχισε υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα έχει περισσότερα προβλήματα από τις υπόλοιπες χώρες που πέρασαν από πρόγραμμα του μηχανισμού στήριξης επειδή καθυστέρησε και έκανε βήματα προς τα πίσω. Παρόλ’ αυτά, τόνισε πως η πολιτική θέληση βρίσκεται σε καλύτερο σημείο από πέρυσι.

Όσον αφορά στην ακύρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, o κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως «εξετάσαμε χθες την κατάσταση και διαπιστώσαμε ότι δεν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος, ώστε να δικαιολογηθεί το Eurogroup» και συμπλήρωσε: «Το Eurogroup μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή υπάρξει πρόοδος».«Δεν είναι παράξενο που υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις. Πρέπει να ζήσουμε με αυτές, και οι Έλληνες πρέπει να ζήσουν με αυτές, γι’ αυτό και υπάρχουν αυτά τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν εάν επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM.

Keywords
Τυχαία Θέματα