Πόρισμα για το Μάτι: Mε εντολή εκκένωσης θα είχε σωθεί ο κόσμος

15:05 19/10/2018 - Πηγή: Aixmi

Καταπέλτης είναι το πόρισμα του Δημήτρη Λιότσιου, τού αξιωματικού τής Πυροσβεστικής που έκανε έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι, για τις τεράστιες ευθύνες τής κρατικής μηχανής.

Η φωτιά θα μπορούσε να είχε σβήσει αμέσως αν δεν είχαν κληθεί οι δύο υδροφόρες, που περιπολούσαν στην περιοχή, να ενισχύσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να σβήσουν την πυρκαγιά στην Κινέττα.

Επίσης, θα μπορούσαν είχαν σωθεί πολλές ζωές αν είχε δοθεί εγκαίρως εντολή εκκένωσης τής περιοχής. «Η μη έγκαιρη εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού στέρησε

τη δυνατότητα ασφαλούς διαφυγής των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής», αναφέρει ο έμπειρος αξιωματικός. Και επισημαίνει ότι υπήρχε χρόνος να φύγουν οι άνθρωποι με άνετο βάδισμα.

«Με μέσο όρο άνετου βαδίσματος τα 80m/min η απόσταση που καλούνταν να καλύψουν από τη Λ. Μαραθώνος έως και την ακτογραμμή για την ασφαλή διαφυγή τους είναι περίπου 1 χλμ, δηλαδή 15 με 20 λεπτά άνετου βαδίσματος».

Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα, «ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε από τη γρήγορη εξέλιξη της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες στο επιχειρησιακό σκέλος, καθώς και έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων κατά τη διαχείριση της κρίσης».

Ωστόσο, τόσο η Πολιτική Προστασία όσο και η ηγεσία της Πυροσβεστικής. αγνόησαν τις προειδοποιήσεις από τις 17.10 του πιλότου του ελικοπτέρου Έρικσον έως τις 17.45 για «φωτιές στις αυλές».

The post Πόρισμα για το Μάτι: Mε εντολή εκκένωσης θα είχε σωθεί ο κόσμος appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα