Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι

19:48 9/9/2018 - Πηγή: Aixmi

Με το σκεπτικό της παραπάνω σοφής παροιμίας αποφάσισε,ως φαίνεται, ο Υπουργός Παιδείας κ.Κ.Γαβρόγλου την κατάργηση των Λατινικών για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Ανώτατα Ιδρύματα. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η διδασκαλία των Λατινικών στο σχολείο πάσχει. Η θεραπεία της όμως είναι εφικτή, ενώ η κατάργησή της είναι επιβλαβής για την παιδεία των νέων. Επειδή, λοιπόν, το μάθημα των Λατινικών πάσχει στον τρόπο εξέτασής του,καταργείται. Αντί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, καταργείται το μάθημα που έχει πρόβλημα, καθώςο Υπουργός πιστεύει ότι οι υποψήφιοι δεν κερδίζουν τίποτε από τη διδασκαλία των

Λατινικών αποστηθίζοντας κάποια κείμενα. Με το ίδιο σκεπτικό δεν αποκλείεται να ακολουθήσει η ίδια κατάργηση και για τους φοιτητές των Φιλοσοφικών Σχολών προκειμένου να μη βασανίζονται με την λατινική λογοτεχνία οι… φιλόλογοι !…

Θα αναρωτηθούν πολλοί τι προσφέρουν τα πολυσυζητημένα Λατινικά στους νέους. Θα μπορούσε να γράψει κανείς σελίδες απαντώντας στο ερώτημα, θα περιοριστώ όμως σε μια σύντομη και όσο το δυνατόν περιεκτική απάντηση, που πιστεύω ότι θα έχει τη δύναμη να προβληματίσει τους ιθύνοντες.

Η ευρωπαϊκή λογοτεχνία ανατράφηκε για πολλούς αιώνες με τα κείμενά της λατινικής λογοτεχνίας, και είναι αυτή πουμας διδάσκει πώς προήλθε η λογοτεχνία της Δυτικής Ευρώπης.Χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχαν οι ρωμανικές γλώσσες και λογοτεχνίες. Ο Λατίνος βρίσκεται στη ρίζα του Ευρωπαίου και ο Έλληνας βρίσκεται αντίστοιχα στη ρίζα του Λατίνου, ο οποίος έγινε η γέφυρα απ’ όπου πέρασε στη Δύση η ελληνική παράδοση. Οι ρίζες της Ευρώπης είναι ελληνορωμαϊκές. Οι δύο λαοί ανήκουν στην ίδια πνευματική κοινότητα. Ο ρωμαϊκός κόσμος είναι από πολλές απόψεις η συνέχεια του ελληνικού, ενώ και οι δυο τους, μαζί με τον Χριστιανισμό – παρατηρεί ο ακαδημαϊκός καθηγητής Θ.Παπαγγελής – αποτελούν τον συνταγματικό χάρτη της Δύσης.

«Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις» γράφει ο ποιητής μας, αλλά αν θελήσουμε να ερμηνεύσουμε σε βάθος τους όρους Ρωμανία και Ρωμιοσύνη – επισημαίνει ο ομ.καθηγητής Φ.Ι.Κακριδής – αυτοί μας παραπέμπουν στη ρωμαϊκή διάσταση της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Δυστυχώς, όμως, τα διδάγματα των κειμένων των κλασικών συγγραφέων δεν συμβιβάζονται με την απέχθεια των κυβερνώντων για την άμιλλα και την αριστεία!

Η Ελλάδα είναι, είτε το επιθυμούμε είτε όχι, χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για ενίσχυση των κλασικών γραμμάτων στη μέση εκπαίδευση. Ας μην λησμονεί ο έλληνας Υπουργός ότι ο Γάλλος συνάδελφός του Ζαν Μισέλ Μπλανκέρ στην κυβέρνηση του Ε.Μακρόν, δήλωσε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του : «κορυφαία προτεραιότητα για τις μεταρρυθμίσεις στη εκπαίδευση είναι η ενίσχυση της διδασκαλίας των Λατινικών και τωνΑρχαίων Ελληνικών στο σχολείο, γιατί από τις γλώσσες αυτές προέρχεται ο πολιτισμός μας. Πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε πως η μελέτη τους βαθαίνει τις κοινωνικές διαφορές. Αντίθετα, είναι εργαλεία βελτίωσης για όλους».

The post Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα