«Πόλεμος» Τραμπ με Ερντογάν – Αναστέλλονται οι χορηγήσεις βίζας ανάμεσα σε ΗΠΑ-Τουρκία

08:48 9/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Κορυφώθηκε η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία με τη σύλληψη υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη ο οποίος κατηγορείται ως συνεργάτης του Γκιουλέν.

Η διπλωματική κόντρα είχε ξεκινήσει όταν οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να εκδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν ενώ οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είχαν περάσει κρίση κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον και τον ξυλοδαρμό

Κούρδων και Αρμενίων έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη από άνδρες του Ερντογάν. Επίσης, η Τουρκία έχει ενοχληθεί εξαιτίας της υποστήριξης των ΗΠΑ στους Κούρδους YPG στη Συρία, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τον συριακό βραχίονα του PKK.

Μετά τη σύλληψη του Αμερικανού υπαλλήλου, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναστείλουν τη χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες, κύρωση την οποία επέστρεψε η Τουρκία τονίζοντας σε ανακοίνωση ότι κλείνει την πόρτα της για τους Αμερικανούς και αναστέλλοντας με τη σειρά της την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για τους Αμερικανούς. Εξαιρούνται μόνο οι βίζες για μετανάστες.

Οι περιορισμοί από την Τουρκία θα εφαρμοστούν «στις βίζες που καταχωρούνται σε διαβατήρια, στις ηλεκτρονικές βίζες και στις βίζες που εκδίδονται στα σύνορα», πέραν των θεωρήσεων εισόδου που εκδίδονται στις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στις ΗΠΑ.

Ο υπάλληλος που συνελήφθη και προφυλακίστηκε, κατηγορείται για κατασκοπεία και απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης και της κυβέρνησης της Τουρκίας, καθώς και ότι είχε διασυνδέσεις με τον εχθρό του Ερντογάν.

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε τη σύλληψη, χαρακτήρισε ανυπόστατη την κατηγορία και κατέστησε σαφές ότι η εξέλιξη θα ζημιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη-συμμάχους στο NATO.

Keywords
Τυχαία Θέματα