Πλεόνασμα-ρεκόρ 4,1% -«Κάναμε λάθος», ομολογεί ο Τόμσεν του ΔΝΤ..

20:27 21/4/2017 - Πηγή: Aixmi

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,1% πέτυχε η ελληνική οικονομία το 2016, οκτώ φορές μεγαλύτερο από τον στόχο του 0,5% που είχε οριστεί στο μνημόνιο του 2015, το οποίο υπέγραψε με τους δανειστές η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Η εξέλιξη αυτή έφερε μεγάλη αμηχανία στην ηγεσία του ΔΝΤ, που μόλις προχθές προέβλεπε πλεόνασμα 3,3% Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχιτέκτονας των

ελληνικών μνημονίων Πολ Τόμσεν παραδέχθηκε δημοσίως ότι οι εκτιμήσεις ήταν λάθος. «Τα πρώτα 5 χρόνια πιστεύαμε ότι δημοσιονομικά η Ελλάδα θα πήγαινε πολύ καλύτερα και πέσαμε έξω», είπε. «Τον τελευταίο 1,5 χρόνο εκτιμούσαμε ότι τα δημοσιονομικά θα πήγαιναν χειρότερα. Και πάλι διαψευστήκαμε. Είχαμε υποτιμήσει -και εγώ προσωπικά- τα αποτελέσματα των capital controls».

Πρόσθεσε ότι αναμένει, πλέον, ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα, αν και προέβλεψε ότι θα χρειαστούν χρόνια για να επανέλθει η ανεργία στα επίπεδα πριν από την κρίση.

Χθες ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε είχε σχολιάσει δηκτικά ότι οι υπολογισμοί των ελληνικών αρχών αποδεικνύονται πολύ ρεαλιστικότεροι από τους αντίστοιχους του ΔΝΤ. Θέλοντας, προφανώς, να στηρίξει την άποψή του ότι ο στόχος για πλεονάσματα 3,5% για αρκετά χρόνια μετά το 2018 μπορεί να επιτευχθεί. Άποψη με ην οποία διαφωνούν πλήρως η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πολ Τόμσεν.

Τα επόμενα 24ωρα θα έλθει στην Αθήνα η τρόικα με στόχο να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Το θέμα συζήτησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη γενική διευθύντρια της ΔΕΗ.

Keywords
Τυχαία Θέματα