Πετρόπουλος κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: Είστε άχρηστοι-Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

18:53 9/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Πολιτική κόντρα ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Στις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε ευθύνες ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος

για το γεγονός, όπως είπε, ότι δεν είχαν φροντίσει να υπάρχει η δυνατότητα υπολογισμού του δείκτη μεταβολής μισθών. «Είστε τόσο άχρηστοι που τόσα χρόνια δεν κάνατε κάτι το οποίο έχουν κάνει όλες οι χώρες» τόνισε χαρακτηριστικά προς την αντιπολίτευση ο Τάσος Πετρόπουλος.

«Δεν υπάρχει στην χώρα δείκτης μεταβολής μισθών. Που να το φανταστούμε; Λάθος μας» πρόσθεσε ο αρμόδιος υφυπουργός, ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Όπως εξήγησε ο Τάσος Πετρόπουλος η κυβέρνηση με την τροπολογία που κατέθεσε προσπαθεί να αποκαταστήσει την σχετική έλλειψη. Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία προβλέπει ότι η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών μέχρι και το 2020 θα γίνει βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή και από το 2021 και πέρα βάσει του δείκτη μεταβολής μισθών και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ όπως αποκάλυψε εμμέσως πρώτα ψηφίστηκε ο νόμος και μετά το Υπουργείο Εργασίας συνεργάστηκε με την ΕΛΣΤΑΤ για τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού των νέων συντάξεων, με τη βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου η οποία γύρισε και του απάντησε πως «είστε μαθητευόμενοι μάγοι της κακιάς ώρας»

Ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, απαντώντας για το μπέρδεμα που υπήρξε με την ΕΛΣΤΑΤ και με τον υπολογισμό των νέων συντάξεων αποκάλυψε στην ουσία την πραγματικότητα, καθώς όπως είπε, η αρμόδια διευθύντρια του Υπουργείου είχε έρθει σε επαφή με την ΕΛΣΤΑΤ από τις 24 Μαΐου του 2016. Ο νόμος όμως που συμπεριλάμβανε τον περιβόητο συντελεστή είχε ήδη ψηφιστεί από τις 9 Μαΐου.

Ο ίδιος μάλιστα «φωτογράφισε» την ΕΛΣΤΑΤ για τις καθυστερήσεις αναφέροντας ότι η Αρχή ξεκίνησε να εξετάζει σε βάθος το θέμα το Νοέμβριο όταν και ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα, στις τεράστιες δυσκολίες του «εγχειρήματος» απέδωσε ο Τάσος Πετρόπουλος το σφάλμα που προέκυψε στον συντελεστή που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής επιλογής με τον ισχυρισμό ότι η διατύπωση φαινόταν ορθή βάση της διεθνούς βιβλιογραφίας.

«Η διατύπωση της διάταξης στο νόμο υπεβλήθη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και είναι σύμφωνη με τη διεθνή βιβλιογραφία. Η μεθοδολογία δεν είναι ίδια παντού, αλλά η βιβλιογραφία που μας υπέδειξαν οι υπηρεσίες έδειχνε ότι ήταν εύστοχη η διατύπωση», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι: «ο συντελεστής δείκτη μισθού σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία είναι σωστός. Εντούτοις δεν υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία, γιατί αποκλίνει από το δείκτη κόστους εργασίας, που δεν ταυτίζεται με το δείκτη ετήσιας μεταβολής μισθών. Γι’ αυτό επελέγη με επιστημονικό τρόπο ως ορθότερη μεθοδολογία ο υπολογισμός σύμφωνα με το δείκτη τιμών καταναλωτή».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επιλύεται πλέον το πρόβλημα του μαθηματικού τύπου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν κινδυνεύει η καταβολή των νέων συντάξεων για όσους υπέβαλλαν αίτηση μετά τις 13/5/2016.

«Είστε μαθητευόμενοι μάγοι της κακιάς ώρας», σχολίασε από την πλευρά της η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, που χαρακτήρισε παράλληλα την τροπολογία Αχτσιόγλου «μπάλωμα» και το νόμο Κατρούγκαλου «εκτρωματικό και μέγγενη» για τους νέους συνταξιούχους.

Ο Νότης Μηταράκης, από τη ΝΔ, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για προχειρότητα και για συντάξεις δυο ταχυτήτων ενώ υποστήριξε ότι οι διαφορετικοί τρόποι υπόλογισμού των συντάξεων μπορεί να εγείρουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Από την πλευρά της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «είστε μαθητευόμενοι μάγοι της κακιάς ώρας», κάνοντας λόγο για «αλαλούμ», τονίζοντας πως η τροπολογία αποτελεί «μπάλωμα» στον «εκτρωματικό» νόμο Κάτρούγκαλου

Keywords
Τυχαία Θέματα