Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο νομπελίστας Γκίντερ Γκρας

15:28 13/4/2015 - Πηγή: Aixmi

Mία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της γερμανόφωνης λογοτεχνίας, ο Γκίντερ Γκρας, πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Ο Γερμανός συγγραφέας αποτέλεσε τη φωνή της μεταπολεμικής γενιάς της Γερμανίας, που έφερε το βάρος της ενοχής των Ναζί. Για πάνω από μισό αιώνα προσπάθησε να εμποδίσει τον εφησυχασμό των συμπατριωτών του, που ήθελαν να ξεχάσουν τις ναζιστικές θηριωδίες.

Γεννήθηκε στο Ντάντσιχ στις 16 Οκτωβρίου του 1927 από Γερμανό πατέρα και

Πολωνή μητέρα και έγινε παγκόσμια γνωστός το 1959 με το μυθιστόρημά του «Το τενεκεδένιο Ταμπούρλο», ένα σατιρικό πανόραμα της γερμανικής πραγματικότητας στο πρώτο ήμισυ του αιώνα μας, που έγινε και κινηματογραφική ταινία από τον συμπατριώτη του Φόλκερ Σλέντορφ.

Το 2006 σόκαρε όχι μόνο τη γερμανική, αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη, αποκαλύπτοντας ότι σε ηλικία 17 χρονών υπηρέτησε για διάστημα μικρότερο των δύο μηνών στα Waffen-SS (τον ένοπλο κλάδο των SS). Μέχρι τότε ήταν γνωστό ότι στη διάρκεια του πολέμου είχε υπηρετήσει στην αντιαεροπορική άμυνα. Πάντως ο Γκρας διευκρίνισε ότι δε συμμετείχε σε καμία εγκληματική δράση και δεν έριξε καμία σφαίρα.

Μετά το τέλος του πολέμου εργάστηκε ως αγρότης και ανθρακωρύχος, σπουδάζοντας παράλληλα καλές τέχνες. Ασχολήθηκε με τη γλυπτική και τη γραφιστική, προτού κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα το 1956.

Το 1999 έγινε ο έβδομος Γερμανός, που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα