Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιάννης Καραχισαρίδης

22:17 26/4/2020 - Πηγή: Aixmi

Πέθανε ξαφνικά τις βραδινές ώρες του Σαββάτου ο σπουδαίος σκηνοθέτης Γιάννης Καραχισαρίδης σε ηλικία 65 ετών.

Ο Γιάννης Καραχισαρίδης ήταν για πολλά χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και η είδηση του θανάτου συγκλόνισε τους καλλιτεχνικούς κύκλους και όχι μόνο.

Το νέο του θανάτου του ανακοίνωσε μέσα από τη σελίδα του στο FB του ΔΗΠΕΘΕ

Κοζάνης
Όπως έγραψε σε ανάρτηση στο Facebook:
Η είδηση του χαμού του Γιάννη Καραχισαρίδη είναι τόσο απροσδόκητη, όσο και αδιανόητη.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης πενθεί.
Γιάννη δεν σου λέμε αντίο, γιατί θα είσαι πάντα παρών! Θα είσαι εδώ να καθοδηγείς τη σκέψη και τα βήματά μας.

O Γιάννης Καραχισαρίδης γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1955. Απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών (τάξη ΄74). Πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε θέατρο στις σχολές του Πέλου Κατσέλη και του Λεωνίδα Τριβιζά. Μέχρι σήμερα σκηνοθέτησε περίπου 70 θεατρικές παραστάσεις και 6 όπερες, στις κρατικές σκηνές, στα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ και στο ελεύθερο θέατρο. Ειδικεύτηκε στο πολιτιστικό μάνατζμεντ. Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ (2001-2006), Καλλιτεχνικός Διευθυντής των ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας (1993-2002) και Κοζάνης (2007-2014), Εκτελεστικός Διευθυντής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics (2010). Συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο από το 2014, διατηρώντας τη στήλη «Επίκαιρα-Ανεπίκαιρα» στο διαδικτυακό περιοδικό www.iporta.gr.

Φεστιβάλ Αθηνών: «Θα θυμόμαστε πάντα την αγάπη του για τον Πολιτισμό»

Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του Γιάννη Καραχισαρίδη εκφράζει σε μήνυμα του το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, του οποίου ο εκλιπών σκηνοθέτης ήταν γενικός διευθυντής του από το 2001 ως το 2006. «Δεν θα ξεχάσουμε» τονίζει η ανακοίνωση «τον εορτασμό για τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ το 2005 και τα λόγια του στην επετειακή έκδοση εκείνης της χρονιάς: 50 χρόνια είναι πολλά για έναν άνθρωπο…μια ολόκληρη ζωή 50 χρόνια είναι λίγα για την ιστορία…η λάμψη μιας αστραπής στον ορίζοντα 50 χρόνια είναι επαρκή για έναν θεσμό…τον θεμελιώνουν.

Οι παλαιότεροι εργαζόμενοι θα θυμόμαστε πάντα την αγάπη του για το Φεστιβάλ, αλλά και τον Πολιτισμό εν γένει. Θα θυμόμαστε το πάθος του για δουλειά, τις διοικητικές του ικανότητες, την ευρηματικότητά του στην επιλογή των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Θα θυμόμαστε τέλος τις θερμές, προσωπικές σχέσεις που διατηρούσε με όλους τους υπαλλήλους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Λίνα Μενδώνη: «Ακάματος εργάτης του θεάτρου»

«Με τη σοβαρότητα της δουλειάς του και τη διακριτική του παρουσία, ο Γιάννης Καραχισαρίδης υπήρξε ένας ακάματος εργάτης του θεάτρου», αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά της για την απώλεια του Γιάννη Καραχισαρίδη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Με τις παραστάσεις που σκηνοθέτησε στο Εθνικό Θέατρο, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε πολλά ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και με τις διοικητικές του ικανότητες ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, των ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και Βέροιας και εκτελεστικός διευθυντής των Special Olympics, ο Γιάννης Καραχισαρίδης στήριξε τους θεσμούς με εξαιρετική συνέπεια. Η εργατικότητά του θα λείψει από το ελληνικό θέατρο. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του» καταλήγει η ανακοίνωση της υπουργού Πολιτισμού.

Τη λύπη της για την απώλεια του σπουδαίου σκηνοθέτη εξέφρασε και η ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη η οποία συνεργάστηκε μαζί του στο θέατρο Αργώ.
Όπως ανέφερε στη δήλωσή της:
Με μεγάλη θλίψη έμαθα σήμερα για το ξαφνικό και αδόκητο χαμό του συναδέλφου, φίλου, συνεργάτη μου Γιάννη Καραχισαρίδη.
Ενα καθαρό μυαλό, ένας ταλαντούχος δημιουργός ο σκηνοθέτης Γιάννης Καραχισαρίδης εργάστηκε για το ελληνικό θέατρο με υποδειγματικό τρόπο.
Δημιούργησε φιλίες και σχέσεις ζωής με τους ηθοποιούς και όλους τους συντελεστές του θεάτρου αφήνοντας παρακαταθήκη σημαντικές θεατρικές δουλειές.
Τη θεατρική σεζόν 18-19 συνεργαστήκαμε με τον Γιάννη στις δυο παραγωγές του θεάτρου ΑΡΓΩ( 8 γυναίκες κατηγορούνται και Ροκ Στόρι) ενώ είχαν προηγηθεί οι συνεργασίες μας και στο θέατρο της Βέροιας και της Κοζάνης, απ΄όπου σαν καλλιτεχνικός διευθυντής άφησε το στίγμα του.
Είναι τόσες νωπές οι στιγμές απ΄αυτές τις τελευταίες συνεργασίες μαζί του που προκαλούν πόνο.
Ο Γιάννης έφυγε την στιγμή που το ελληνικό θέατρο χρειάζεται τους ανθρώπους του όσο ποτέ άλλοτε.
Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του και στην οικογένεια του θεάτρου με την πίστη ότι δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

The post Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιάννης Καραχισαρίδης appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα