Πέθανε ο πρώην διοικητής του IRA, Μάρτιν Μακ Γκίνες

10:58 21/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Ο πρώην διοικητής του IRA και πρώην πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν Μακ Γκίνες έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών.

Θεωρείτο ο άνθρωπος-κλειδί για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία. Το 2007 έγινε αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας. Στις 19 Ιανουαρίου είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την πολιτική και ότι δεν θα ηγείτο του εθνικιστικού του κόμματος στις εκλογές του Μαρτίου. Όπως είχε δηλώσει, η ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε

και η πολιτική κρίση που προκλήθηκε από την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης νωρίτερα τον Ιανουάριο, τον ανάγκασαν να παραιτηθεί κάποιους μήνες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό του.

Ο ίδιος είχε δηλώσει πως ριζοσπαστικοποιήθηκε εξαιτίας των διακρίσεων και των δολοφονιών που συνέβαιναν στην πόλη του, το Μπογκσάιντ του Ντέρι.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, έπασχε από μία σπάνια καρδιακή νόσο.

Γεννήθηκε στις 23 Μαΐου του 1950 στο Λόντονμπερι.

Παράτησε τη δουλειά του ως μαθητευόμενος χασάπης για να ενταχθεί στον IRA. Γρήγορα, ανέβηκε εντός της ιεραραχίας της οργάνωσης.

Το 1972, σε ηλικία 21 ετών, ο Μακ Γκίνες ήταν από τα ηγετικά στελέχη του IRA, την περίοδο της «Ματωμένης Κυριακής», όταν 14 ακτιβιστές για τα πολιτικά δικαιώματα, σκοτώθηκαν από στρατιώτες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα