Περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ μελετά η κυβέρνηση

10:03 6/8/2015 - Πηγή: Aixmi

Την ομογενοποίηση κύριων και επικουρικών συντάξεων και τις περικοπές συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ επεξεργάζεται η κυβέρνηση ενόψει της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τον Οκτώβριο.

Το σενάριο πυροδότησαν οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου μιλώντας την Τετάρτη με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ο οποίος εκφράζοντας τις προσωπικές του απόψεις, περιέγραψε τις δύσκολες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση αμέσως μετά την επιδιωκόμενη συμφωνία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή»,

ο υπουργός αναφέρθηκε σε ένα νέο σύστημα που μέσω της φορολογίας θα εξασφαλίζει τη βασική σύνταξη η οποία δεν θα είναι κάτω από το επίπεδο του ορίου φτώχειας. Σε αυτήν θα προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές. Με δεδομένες, δε, τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που απορρέουν από τη συμφωνία του Ιουλίου οι προβλεπόμενες περικοπές στις συντάξεις, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, δεν θα αφορούν καμία σύνταξη μέχρι τα 1.000 ευρώ.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το μετεκλογικό σχέδιο της κυβέρνησης, εφόσον επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεννόηση με τους δανειστές, προβλέπει ενοποίηση κύριων και επικουρικών συντάξεων, το οποίο εάν υλοποιηθεί θα σημαίνει ότι κάθε ασφαλισμένος θα λαμβάνει στο μέλλον μόνο μία σύνταξη. Με δεδομένη την οικονομική ασφυξία των Ταμείων και ιδιαίτερα των επικουρικών, αλλά και την αρχή της εξισορρόπησης των συντάξεων που χορηγούνται από κάθε φορέα χωριστά, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να προκληθούν νέες μειώσεις συντάξεων.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι με βάση το σχεδιασμό που υπάρχει ήδη στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας, αλλά και της πορείας των διαπραγματεύσεων, η ενοποίηση των Ταμείων, και άρα και η «συγχώνευση» των συντάξεων, θα μπορούσε να γίνει το 2016 εάν τα πράγματα καταστούν πιεστικά ή το 2017 εάν η κουάντρικα «δώσει χρόνο».

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας διέψευσαν ότι ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε σε ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα