Πέντε κρίσιμα σημεία για το επερχόμενο φοροτσουνάμι
Μετά το πρώτο σοκ με τις μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το μπαράζ φόρων ύψους 12 δισ. που θα κληθούν να πληρώσουν έως το τέλος του έτους.
Την ίδια ώρα οι φορολογούμενοι έχουν δει να αυξάνονται και τα καθημερινά έξοδα στις βασικές τους αγορές καθώς έχει αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο 24%.
Ήδη η αντίστροφη μέτρηση για την καταληκτική ημερομηνία της υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχει ήδη ξεκινήσει
Συγκεκριμένα έως τα τέλη Ιουλίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ με την επιστροφή από την καλοκαιρινή άδεια, τον Σεπτέμβριο, θα έρθει και η λυπητερή για τον ΕΝΦΙΑ. Όπως κάθε χρόνο το μπαράζ των φόρων ολοκληρώνεται στα τέλη Δεκεμβρίου με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.
Όπως αναφέρει και η «Καθημερινή» πέντε είναι τα κρίσιμα σημεία για το φοροτσουνάμι που αναμένεται:
1. Έως τις 29 Ιουλίου θα πρέπει να γίνει η καταβολή της πρώτης δόσης για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι επόμενες δύο δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως στα εκκαθαριστικά οι φορολογούμενοι θα δουν το σύνολο ων φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν: φόρο εισοδήματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου.
2. Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους καθώς έχει αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών από το 26% στο 29%. Εντός του Ιουλίου πρέπει να πληρώσουν δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος.
3. Μετά τις φορολογικές δηλώσεις έρχεται ο βραχνάς του ΕΝΦΙΑ. Αυξημένο χαράτσι για τα ακίνητα θα κληθούν να πληρώσουν περισσότεροι από 600.000 ιδιοκτήτες. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2017.
Υπενθυμίζεται πως η μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την επέκταση του φόρου αυτού και στα αγροτεμάχια, στους αγρούς και στις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου θα έχει ως συνέπεια πολύ περισσότεροι φορολογούμενοι να κληθούν φέτος να πληρώσουν για πρώτη φορά τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
4. Το επόμενο κάλεσμα από την Εφορία αναμένεται έως το τέλος του έτους και δεν είναι άλλο από τα τέλη κυκλοφορίας. Μάλιστα για άλλη μία φορά οι ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσικλετών δεν έχουν ιδέα τι τους περιμένει, αφού μετά τις περσινές αλλαγές που υποχρέωσε πολλούς που είχαν μηδενικά τέλη να πληρώσουν και αυτοί, τώρα το ΥΠΟΙΚ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ξανά το σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας.
5. Φυσικά η φοροεπιδρομή δεν θα σταματήσει εκεί αφού και για το β΄ εξάμηνο του έτους οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πληρώνουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αρκετοί από τους οφειλέτες να βρεθούν εκτός ρύθμισης, στην περίπτωση που δεν καταβάλουν τη δόση που τους αναλογεί σε διάστημα 15 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Απεργία ΜΜΜ 4,5,6,7 Ιουλίου: Ποια και τι ώρα κάνουν στάση εργασίας
- Απεργιακές κινητοποιήσεις σε τραίνα και προαστιακό έως την Πέμπτη
- Νέα βόμβα στην αγορά: Ποια πασίγνωστη εταιρεία έκανε αίτηση για πτώχευση;
- Σας έχει επισκεφθεί στον ύπνο σας ένα Αγαπημένο Πρόσωπο που Χάσατε; Δείτε ΠΩΣ θα το καταλάβετε…
- Ποιος ηταν ο κυρ. μαμιδακης που αυτοκτονησε λογω χρεων
- Πλοιο "καρφωθηκε" στα βραχια της νησου στρογγυλη!
- Ήξεραν ότι έρχεται ναυάγιο εδώ και 4 χρόνια
- Ο Μάκης συζητάει την έκδοση εφημερίδας με γνωστό εκδότη
- Πώς το Brexit φέρνει πιο κοντά τις ΗΠΑ στη Γερμανία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Aixmi
- Απεργιακές κινητοποιήσεις σε τραίνα και προαστιακό έως την Πέμπτη
- Σόιμπλε: Ο Γκάμπριελ δεν μπορεί να εννοοούσε στα σοβαρά αυτό που είπε στην Αθήνα…
- Εκατόμβη νεκρών στη Βαγδάτη από την επίθεση του ISIS (ΒΙΝΤΕΟ)
- Αυτοκτονία διέγνωσε και επισήμως ο ιατροδικαστής για τον Κυρ. Μαμιδάκη
- Πέντε κρίσιμα σημεία για το επερχόμενο φοροτσουνάμι
- Σήμερα ξεκινά η επίσημη επίσκεψη Τσίπρα στην Κίνα – Επαφές και διμερείς συμφωνίες
- Βούτσιτς: Δεν θα κάνουμε δημοψήφισμα στη Σερβία για ένταξη ή μη στην ΕΕ

- Τελευταία Νέα Aixmi
- Πέντε κρίσιμα σημεία για το επερχόμενο φοροτσουνάμι
- Βούτσιτς: Δεν θα κάνουμε δημοψήφισμα στη Σερβία για ένταξη ή μη στην ΕΕ
- Σήμερα ξεκινά η επίσημη επίσκεψη Τσίπρα στην Κίνα – Επαφές και διμερείς συμφωνίες
- Εκατόμβη νεκρών στη Βαγδάτη από την επίθεση του ISIS (ΒΙΝΤΕΟ)
- Αυτοκτονία διέγνωσε και επισήμως ο ιατροδικαστής για τον Κυρ. Μαμιδάκη
- Απεργιακές κινητοποιήσεις σε τραίνα και προαστιακό έως την Πέμπτη
- Σόιμπλε: Ο Γκάμπριελ δεν μπορεί να εννοοούσε στα σοβαρά αυτό που είπε στην Αθήνα…
- H Γαλλία έστειλε την Ισλανδία σπίτι (5-2)
- Οι ψαράδες «πάνε» για τη Γαλλία – Σε εξέλιξη ο αγώνας
- Στα… χαρακώματα κυβέρνηση – ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Παράταση του ΕΝΦΙΑ και «κούρεμα» των δόσεων… αν δεχθούν οι δανειστές...
- Απίστευτο! Μπορείς να νοικιάσεις ιδιωτικό νησί με.. 120 ευρώ;
- Χωρίς τρένα και προαστιακό αυτή την εβδομάδα
- Ο viral κατώτατος μισθός του Κώστα Ζαχαριάδη
- Δες πως θα πάει η μέρα σου σήμερα Δευτέρα στα EPΩΤΙKA σου...
- Η συνταγή της Ημέρας: Ψητές πιπεριές και μανιτάρια στο φούρνο
- Πολιτική αντιπαράθεση για τον εκλογικό νόμο
- ΔΕΝ θα το πιστεύετε: Δείτε πώς είναι σήμερα ο Al Pacino [photo]
- Παραλίγο τραγωδία στο Μεσολόγγι