Παυλόπουλος: Μόνο η έκδοση ευρωομολόγου μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους

15:53 10/7/2016 - Πηγή: Aixmi

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πανεπιστήμιο Πατρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως «μόνον η έκδοση μιας μορφής ευρωομόλογου μπορεί ν’ αντιμετωπίσει την οξυτάτη κρίση χρέους στην ευρωζώνη».

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλυσε τα όρια παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων ΟΜΤ, κατά την πρόσφατη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απόφαση της 16.6.2015) και του Ομοσπονδιακού

Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας (απόφαση της 21.6.2016).

Ας σημειωθεί ότι οι παραπάνω αποφάσεις εκδόθηκαν ύστερα από υποβολή -την πρώτη στην ιστορία του- προδικαστικού ερωτήματος του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την συμβατότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων ΟΜΤ με το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο.

Επίσης, σ’ αυτό το προδικαστικό ερώτημα φαίνεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας υποστηρίζει την υπεροχή του γερμανικού Συντάγματος έναντι του ευρωπαϊκού δικαίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχικώς ανέλυσε τη φύση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ΟΜΤ, τονίζοντας ότι τούτο συνιστά μέθοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία επινοήθηκε το καλοκαίρι του 2012, όταν είχε κορυφωθεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, μέσω του προγράμματος ΟΜΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να καταπολεμά την κρίση χρέους δια της μεθόδου της αγοράς κρατικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, για χώρες όμως που έχουν πρόσβαση στις αγορές και εφόσον μπουν στην διαδικασία εφαρμογής κατάλληλου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Keywords
Τυχαία Θέματα