Παρίσι: Στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων η Διάσκεψη για το κλίμα

09:35 30/11/2015 - Πηγή: Aixmi

Στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων αρχίζει σήμερα στο Παρίσι η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με στόχο να καταλήξουν σε μια ιστορική συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το πάρκο εκθέσεων του Μπουρζέ – βόρεια του Παρισιού- όπου θα διεξαχθεί η διάσκεψη έχει μετατραπεί σε φρούριο, καθώς έχουν κινητοποιηθεί

περισσότεροι από 2.800 αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

Κατά την έναρξη της τελετής, στις 12 ώρα Ελλάδας, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του μακελειού στη γαλλική πρωτεύουσα, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν θα υποδεχθούν τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Σι Τζινπίνγκ, τον Ρώσο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Ναρέντρα Μόντι και τους ομολόγους τους από όλο τον κόσμο.

Οι ηγέτες πρόκειται να μιλήσουν με τη σειρά –για τρία λεπτά το πολύ o καθένας– για τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι χώρες τους.

Η «μαζική παρουσία (των ηγετών) μαρτυρεί το επείγον της δράσης«, εκτιμά ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος θα εκλεγεί σήμερα πρόεδρος της COP και δηλώνει ότι διακατέχεται από «μια επαγρυπνούσα και ενεργό αισιοδοξία«.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος για αυτό που μπορούμε να επιτύχουμε«.

Η ημέρα αυτή αναμένεται επίσης να σημαδευτεί από πολλές διμερείς συναντήσεις, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε αυτή που επιζητά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, την περασμένη Τρίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα