Παρέμβαση Χέλμουτ Κολ για προσφυγικό: Η Ευρώπη δεν μπορεί να απορροφήσει εκατομμύρια πρόσφυγες

17:59 16/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ λίγο πριν τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν λέει ότι δεν πιστεύει ότι η Ευρώπη μπορεί να απορροφήσει τα εκατομμύρια των προσφύγων ενώ απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Κολ, εκ των αρχιτεκτόνων της γερμανικής επανένωσης και υπέρμαχος της ευρωπαϊκής

ολοκλήρωσης θα φιλοξενήσει τον Όρμπαν, ο οποίος έχει προβεί στην ανέγερση φράχτη στα σύνορα της χώρας του με τη Σερβία και την Κροατία, για να κρατήσει έξω από τη χώρα του τους μετανάστες, στο σπίτι του στο Ludwigshafen την Τρίτη.

Σε ένα άρθρο του στην Κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Tagesspiegel am Sonntag, ο κ. Κολ περιγράφει τον Όρμπαν ως φίλο, προσθέτοντας: «Γνωρίζουμε πως όλοι έχουμε κάτι να χάσουμε, για αυτό και αξίζει να παλέψουμε για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, για ειρήνη και ελευθερία».

Στο άρθρο του ο κ. Κολ τονίζει ότι η λύση για την προσφυγική κρίση βρίσκεται στις περιοχές, που δοκιμάζονται από τον πόλεμο και όχι στην Ευρώπη. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει μία νέα πατρίδα για εκατομμύρια ανθρώπους, που βρίσκονται σε ανάγκη ανά τον κόσμο» γράφει χαρακτηριστικά σε μία επισήμανση, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική ανοιχτών συνόρων της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Συνεχίζει πάντως υπογραμμίζοντας ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση, σεβόμενες τις μεταξύ τους διαφορές. «Δεν μπορεί να αφεθεί έξω η Ουγγαρία» αναφέρει και καταλήγει ευχαριστώντας τους Ούγγρους για την απόφασή τους να ανοίξουν το 1989 τα σύνορά τους, προκειμένου να υποδεχθούν χιλιάδες Ανατολικογερμανούς».

Ο 86χρονος πρώην καγκελάριος μπαινοβγαίνει στο νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιεί μόνο σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις και συνήθως σε αναπηρική καρέκλα.

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας από το 1982 έως το 1998, ενώ είχε υπό την προστασία του την Άνγκελα Μέρκελ, έχει παγώσει τις σχέσεις του μαζί της, καθώς έχει διαφωνήσει ανοικτά και με τον χειρισμό της στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, όπως και στο προσφυγικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα