Παπαγγελόπουλος: Προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες Μαρτίνη

12:34 3/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τόνισε πως «οι εισαγγελικές Αρχές είναι αρμόδιες να διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες που αναφέρονται στην ένορκη κατάθεση του πρώην προέδρου του «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέα Μαρτίνη. Όπως πληροφορούμαι, έχει ήδη διαταχθεί, και αν υπάρχουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, θα καταλογιστούν και θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη νομοθετική διαδικασία»

υπογράμμισε απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.

Ο κ. Νικολόπουλος υποστήριξε πως «ο κ. Μαρτίνης στην ένορκη κατάθεση που έδωσε, από τον Κορυδαλλό, κάνει φοβερές καταγγελίες κατά πρώην υπουργών, μιλά για απόρρητο μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του «Ντυνάν» και τράπεζας και εμείς δεν μπορεί να σφυρίζουμε αδιάφορα. Πρέπει να δούμε ποια πεθερά υπουργού ήταν αργόμισθη, πώς το «Ερρίκος Ντυνάν» περιήλθε στα χέρα μιας τράπεζας» ενώ από την πλευρά του ο υπουργός απάντησε: «Η άσκηση των υπερασπιστικών καθηκόντων ενός προσώπου προβλέπεται από τη νομοθεσία. Είναι σύννομη. Μπαίνει το ερώτημα όμως αν το νόμιμο είναι και ηθικό. Θα επικαλεστώ τον Ιμμάνουελ Κάντ (σ.σ Γερμανός φιλόσοφος) αν το νόμιμο είναι και ηθικό. Η ηθική πρέπει να είναι το δόγμα του δικαίου» και σημείωσε ότι όταν ο ίδιος παραιτήθηκε πρόωρα από τα καθήκοντα του στο δικαστικό σώμα, αντί να ασκήσει τα καθήκοντα του στη δικηγορία, όπως θα μπορούσε να κάνει, προτίμησε «τη μελωδία του δάσους και το ακρογιάλι».

Επιπλέον, κατά την επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Νικολόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «γιατί τόσα χρόνια δεν βρέθηκαν οι ένοχοι των θαλασσοδανείων και ενώ το πόρισμα Καλούδη παραπέμπει τους πρωταγωνιστές, με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις, στο εδώλιο του κατηγορουμένου».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε την τροπολογία που είχε ψηφιστεί και προέβλεπε ότι δεν συνιστά απιστία, για διοικήσεις και στελέχη τραπεζών, η σύναψη δανείων με νομικά πρόσωπα αν υπάρχει έγκριση αρμοδίων επιτροπών των τραπεζών και αν τηρήθηκαν κανονιστικές διατάξεις της Τράπεζας της Ελλάδος, «αντισυνταγματική» και «επονείδιστη» τονίζοντας:

«Το πόρισμα Καλούδη είναι μια εξαίρετη εργασία. Ο συγκεκριμένος εισαγγελέας έχει μια εξαίρετη πορεία, τον γνωρίζω από χρόνια και έχω παρακολουθήσει την πορεία του, και τότε ήρθε η επονείδιστη τροπολογία και, προκειμένου να τεθεί εκ ποδών το πόρισμα Καλούδη, ψηφίστηκε εκείνη τη νύχτα. Έχω πει πολλές φορές, και θα το ξαναπώ, ότι η τροπολογία αυτή, για μένα, είναι αντισυνταγματική γιατί υποκρύπτει αμνηστία. Ήδη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέσυρε τη δικογραφία από το αρχείο, η οποία εμπλουτίστηκε με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής και θα επαναλάβω ότι την αντισυνταγματικότητα δεν την κρίνουν οι εισαγγελείς αλλά τα αρμόδια δικαστήρια και ο νοών νοείτο».

Keywords
Τυχαία Θέματα