Παπαδημούλης στην Κομισιόν: Συμφωνείτε με την πρόταση αποπολιτικοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών;

13:44 16/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Να πάρει θέση στις αποψείς του Σόιμπλε, που ζητεί να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες της Κομισιόν για την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων στον ESM, έναν τεχνοκρατικό θεσμό, οδηγώντας έτσι σε αποπολιτικοποίηση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ καλεί την ΕΕ ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης.

Σύμφωνα με την ερώτηση του κ. Παπαδημούλη «ο κ. Σόιμπλε

προτείνει ο ρόλος αυτός να μεταφερθεί από την Κομισιόν, έναν κατ’ εξοχήν πολιτικό θεσμό, στον ESM, που αποτελεί ένα τεχνοκρατικό όργανο. Ο κ. Σόιμπλε, επικαλούμενος τις δυσκολίες που συναντάει ένα πολιτικό όργανο όπως η Κομισιόν στο να επιβάλει την αυστηρή τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωζώνη, «πετάει το μπαλάκι» στον ESM, ενισχύοντας έτσι τη γραμμή «αποπολιτικοποίησης» των Ευρωπαϊκών Θεσμών».

Επικαλούμενος αυτές τις δηλώσεις, καθώς και «τις ήδη εκπεφρασμένες αντιδράσεις της Κομισιόν διά στόματος Μοσκοβισί», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης ερωτά:

1. Πώς σχολιάζει την άποψη που υποστηρίζει ότι η Κομισιόν ρίχνει περισσότερο βάρος στην πολιτική παρά στην τήρηση των κανόνων και άρα ο ρόλος της πρέπει να υποκατασταθεί από τον ESM;

2. Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις έντονες μακροοικονομικές ισορροπίες, καθώς η τήρηση άκαμπτων κανόνων, που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα επιμέρους χαρακτηριστικά των κρατών-μελών, αποδεικνύεται ανεφάρμοστη;

Keywords
Τυχαία Θέματα