Ολάντ σε Παυλόπουλο: Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας

19:36 22/10/2015 - Πηγή: Aixmi

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων, ο Φ. Ολάντ σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, προκειμένου «να περάσουμε στην επόμενη φάση που είναι το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος«.

Ο

Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον Γάλλο πρόεδρο, αναφέρθηκε σε τρία ζητήματα.

Πρώτον, εξέφρασε τη δέσμευσή του ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις της, τόνισε ωστόσο την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σεβόμενοι βεβαίως τους κανόνες του ESM.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε κατόπιν στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, σημειώνοντας ότι μόνο όσοι δεν γνωρίζουν τι έχει προσφέρει ο ελληνικός λαός για την αντιμετώπιση του προσφυγικού μπορούν να έχουν αιτιάσεις για τον χειρισμό του προσφυγικού από τη μεριά της Ελλάδας. Οι πρόσφυγες είναι πρωτίστως άνθρωποι και πρέπει να εφαρμόσουμε όλους τους κανόνες που ταιριάζουν στον πολιτισμό της Ευρώπης, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο κυπριακό ζήτημα σημειώνοντας πως όλοι οι εταίροι στην ΕΕ δεν πρέπει να ανεχθούμε άλλο την παράταση της κατοχής. Να βρεθεί λύση που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη παρουσία και πορεία της ΕΕ με βάση τους διεθνείς κανόνες, σημείωσε.

Από τη μεριά του ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την πρόσκληση. Σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, υπογράμμισε όμως ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος πρέπει να ανοίξει.

«Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή που ήρθε την επομένη της εκλογής σας. Έπρεπε όμως να βρεθεί η κατάλληλη ημερομηνία. Και η Ελλάδα βρισκόταν μπροστά από σημαντικές προκλήσεις. Η πρώτη ήταν με τα μέλη της ΕΕ για να βρουν μια λύση. Η Ελλάδα έδειξε ότι ήθελε να μείνει στην ΕΕ. Ο ρόλος ο δικός σας ήταν σημαντικός. Την επομένη του δημοψηφίσματος καλέσατε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πουν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη«, ανέφερε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε:

«Η Γαλλία, φίλος της Ελλάδας, έκανε τα πάντα για μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η Γαλλία ήταν πάντα δίπλα στην Ελλάδα. Η Γαλλία είναι και αυτή μια χώρα που ζητά από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά μπορεί και να πείσει τους υπόλοιπους εταίρους της ευρωζώνης να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και αυτό φάνηκε στη Σύνοδο του Ιουλίου.

Γνωρίζουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, τις μεταρρυθμίσεις. Θα χρειαστούν και άλλες προσπάθειες. Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση για χρέος που σίγουρα πρέπει να ξεκινήσει.

Η επίσκεψή μου έχει επίσης ως σκοπό να δείξει ότι μπορούμε να πείσουμε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Γιατί το ζητούμενο εδώ είναι η ανάπτυξη, όχι μόνο η πειθαρχία ακόμη και αν η πειθαρχία είναι απαραίτητη.

Είμαι επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας επιχειρηματιών και μελών του από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου. Αν κάποιος αγαπά την Ελλάδα βεβαίως έρχεται για διακοπές αλλά πρέπει και να επενδύσει στην Ελλάδα.

Αναφερθήκατε στο θέμα των προσφύγων. Γνωρίζω την κατάσταση. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι το εξωτερικό μας σύνορο της Ε.Ε.

Όσον αφορά το θέμα της Κύπρου υποστηρίζω όλες τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κύπρου ώστε με διαπραγματεύσεις και διάλογο να φτάσουμε σε λύση«.

Στο τέλος των δηλώσεων, ο κ. Ολάντ είπε αστειευόμενος προς τον Π. Παυλόπουλο:

«Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας ξέρω ότι καταλαβαίνετε πολύ καλά τη γαλλική και έτσι ακούσατε δύο φορές τη διαβεβαίωσή μου ότι η Γαλλία είναι φίλος της Ελλάδας».

Keywords
Τυχαία Θέματα