Οκτώ χρόνια από την τραγωδία της Marfin – Οι αδικαίωτοι νεκροί

12:46 5/5/2018 - Πηγή: Aixmi

Σήμερα συμπληρώνονται οκτώ χρόνια από την τραγωδία στην τράπεζα της Marfin όπου έχασαν τη ζωή τους η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών (έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, ενώ οι δολοφόνοι παραμένουν ασύλληπτοι.

Ήταν 5 Μαΐου 2010… Στη Σταδίου ανεβαίνει η μεγαλύτερη σε όγκο πορεία ενάντια στην επερχόμενη ψήφιση του μνημονίου.

Σύμφωνα

με δικαστικό βούλευμα, μία ντουζίνα ατόμων βγαίνουν μέσα από το πλήθος που διαδηλώνει ειρηνικά. Με καλυμμένα χαρακτηριστικά προχωρούν κι επιτίθενται εναντίον του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ και του καταστήματος Marfin.

Τρεις από τους κουκουλοφόρους σπάνε τις τζαμαρίες και πετούν μέσα στα καταστήματα μολότοφ. Μέσα στο κτήριο της τράπεζας που αρχίζει να φλέγεται εγκλωβίζονται οκτώ υπάλληλοι. Η έξοδος διαφυγής είναι κλειδωμένη.

Ακολουθούν τηλεφωνήματα στους αγαπημένους τους μέσα από την τράπεζα, προκειμένου να τους ενημερώσουν και να πουν το «αντίο» τους, σύμφωνα με τις μετέπειτα μαρτυρίες. Προσπαθούν να βγουν στα παράθυρα για να πάρουν αέρα… ή αν τα καταφέρουν να πηδήξουν στο οδόστρωμα και να σωθούν…

Πέντε από τους εγκλωβισμένους, όπως ανέφερε η Πυροσβεστική, σώθηκαν από τους υπερκείμενους ορόφους…

Αλλά οι τρεις ήταν τα μοιραία θύματα αυτής της ανείπωτης τραγωδίας. Νεκροί βρέθηκαν ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών), η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών) και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών) που μάλιστα ήταν και έγκυος.

Ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου. Η μία γυναίκα σε γραφείο του δευτέρου ορόφου, ενώ το τρίτο θύμα κοντά στο μπαλκόνι. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, τα αίτια του θανάτου των τριών ανθρώπων ήταν η εισπνοή καπνού και τοξικών αερίων.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο σύζυγος της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, Χρήστος Καραπαναγιώτης, αποκαλύπτει ότι αυτήν την ημέρα είχαν κανονίσει η 32χρονη σύζυγός του να φύγει από τη δουλειά της στις 3, γιατί είχαν στις 4 ραντεβού με το γυναικολόγο.

«Στις 2 παρά, η Αγγελική μού τηλεφώνησε εμφανώς πανικόβλητη και μου είπε με έντονο ύφος: «Μας έχουν βάλει φωτιά, θα σε πάρω σε λίγο». Μου το έκλεισε. Αμέσως μετά την πήρα πίσω και μου είπε: «Δεν μπορώ να μιλήσω τώρα. Πνίγομαι». Μου το έκλεισε πάλι. Την πήρα ξανά αλλά δεν το σήκωσε. Με πήρε τη στιγμή που κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να σωθεί. Αφού είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να φύγει από τη φωτιά», λέει ο κ. Καραπαναγιώτης που έχασε τη σύζυγό του και το αγέννητο παιδί του…

Έπειτα από αγωγή 24 εργαζομένων της Marfin για την αναγνώριση της ηθικής βλάβης που έχουν υποστεί, το Διοικητικό Πρωτοδικείο είδε «παραλείψεις» τόσο από την αστυνομία όσο και από την Πυροσβεστική, οι οποίες αν δεν είχαν συντελεστεί θα είχε αποφευχθεί το μοιραίο γεγονός, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος τον Γενάρη του 2018.

The post Οκτώ χρόνια από την τραγωδία της Marfin – Οι αδικαίωτοι νεκροί appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα