ΟΗΕ: Η Ε.Ε. απέτυχε παταγωδώς στο προσφυγικό

23:01 21/2/2016 - Πηγή: Aixmi

Ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες (HCR) του ΟΗΕ Φιλίπο Γκράντι, εκτίμησε ότι η Ευρώπη «απέτυχε παταγωδώς» στη διαχείριση της υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών, και κάλεσε την Ε.Ε. «να συνέλθει».

«Αναφορικά με την καταγραφή και την αναδιανομή των προσφύγων, η συνεργασία και η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν αποτύχει παταγωδώς» τονίζει ο κ. Γκράντι στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ο Ιταλός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, που ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου,

προειδοποιεί επίσης εναντίον του κλεισίματος των συνόρων των ευρωπαϊκών χωρών που θα είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Συνέχισε λέγοντας: «Το μήνυμα που απευθύνουμε στην Ευρώπη είναι το εξής: “συνέλθετε και ασχοληθείτε οι ίδιοι” με την κατάσταση. Εάν όμως η βοήθειά μας είναι απαραίτητη, εμείς θα είμαστε εκεί».

Ο κ. Γκράντι αναφέρεται στην συμφωνία μεταξύ των 28 κρατών μελών που συνήφθη το καλοκαίρι του 2015 σχετικά με την αναδιανομή των 160.000 προσφύγων, λέγοντας ότι η απόφαση δεν εφαρμόστηκε, καθώς μόλις 583 «μετεγκαταστάσεις» έχουν γίνει. Παρουσιάζεται απαισιόδοξος σημειώνοντας ότι δεν «βλέπει» μεγάλη δυναμική προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όπως αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφθασαν στην Ευρώπη δια θαλάσσης πέρυσι. Ο Γκράντι τονίζει πως τη στιγμή που η πλειονότητα των Ευρωπαίων εταίρων τους γυρνούν την πλάτη, η καγκελάριος της Γερμανίας επιδεικνύει «θαρραλέα» στάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα