Οι Σύμβουλοι Επικρατείας δεν είναι πρόβατα, θα ψηφίσουν με τη συνείδησή τους

12:44 26/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Σήμερα το ΣτΕ αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του για την πολύκροτη υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Το πρώτο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει είναι αν το ΕΣΡ αποτελεί τη μόνη αρμόδια Αρχή για τις άδειες ή αν μπορεί, υπό προυποθέσεις, να προχωρήσει στον διαγωνισμό η γενική γραμματεία Ενημέρωσης. Και το δεύτερο, αν ορθώς καθορίστηκε ο αριθμός «4» για τις υπό έκδοση άδειες.

Ο εισηγητής Γιώργος Παπαγεωργίου πρότεινε να απαντηθεί θετικά το πρώτο ερώτημα, να κριθεί δηλαδή ότι καλώς διενήργησε τον διαγωνισμό η υπηρεσία του

υπουργείου Επικρατείας, διότι δεν είχε συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Λόγοι δημοσίου συμφέροντος επέβαλαν την έκδοση αδειών από τη στιγμή που είχε λήξει στις 31/12/2015 και η τελευταία παράταση των προσωρινών, σημείωσε ο εισηγητής.

Θα υιοθετήσει, άραγε, τη θέση του η πλειοψηφία των ανώτατων δικαστών; Κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη αυτή την ώρα. Αρκετοί δικαστές υπογραμμίζουν ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει καμιά παράκαμψη του ΕΣΡ και σημειώνουν πως υπάρχει και σχετική νομολογία του ΣτΕ, άλλοι όμως εκτιμούν ότι το δημόσιο συμφέρον υπετερεί σε κάθε περίπτωση.

Πρώτη εκδοχή: Η πλειοψηφία κρίνει συνταγματικό το νόμο Παππά, δηλαδή δίνει στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης τη δυνατότητα να διενεργήσει τον διαγωνισμό, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες (άρνηση αντιπολίτευσης να συσταθεί το ΕΣΡ και λήξη ισχύος των προσωρινών αδειών). Στην περίπτωση αυτή προχωρά στο δεύτερο στάδιο και αποφασίζει αν οι άδειες πρέπει να είναι τέσσερις. Η πιθανότητα να συναινέσουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας στον αριθμό «4» θεωρείται αναιμική.

Δεύτερη εκδοχή: Η πλειοψηφία κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο, υπογραμμίζοντας ότι δε νοείται καμιά παράκαμψη του ΕΣΡ. Στην περίπτωση αυτή πιθανότατα δεν θα προχωρήσει καν στην αξιολόγηση του ορθού ή μη του αριθμού των αδειών. Δικαστική πηγή μας έλεγε πως ίσως δοθεί κάποιο χρονικό περιθώριο να συσταθεί το ΕΣΡ και να διενεργήσει νέο διαγωνισμό.

Ποιο σενάριο από τα δυο είναι πιθανότερο; «Μη σπεύδετε να κάνετε προβλέψεις, μπορεί να εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα», σημείωνε η ίδια πηγή. «Οι Σύμβουλοι Επικρατείας δεν είναι πρόβατα να τα βάλει στο μαντρί η κυβέρνηση, ή η αντιπολίτευση ή ο ίδιος ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Είναι δικαστές με κύρος και τεράστια εμπειρία, συνεπώς θα ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους».

Το μόνο που μπορεί να προβλέψει κανείς με αυξημένη πιθανότητα επιτυχίας είναι ότι δεν θα γίνει δεκτός ο αριθμός «4» για τις άδειες -αν φτάσει η διάσκεψη των δικαστών στο σημείο να ψηφίσει για το θέμα αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα