Οι Σοσιαλιστές εκλέγουν τον υποψήφιό τους για τις προεδρικές στη Γαλλία

10:52 22/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Στις κάλπες προσέρχονται τα μέλη των Σοσιαλιστών στη Γαλλία προκειμένου νααναδείξουν τον ηγέτη που θα τους οδηγήσει -ελπίζουν νικηφόρα- στις κάλπες που διενεργούνται σε τρεις μήνες.

Υποψήφιοι είναι επτά ενώ στόχος του νικητή θα είναι να συσπειρώσει την Αριστερά και να κονταροχτυπηθεί με τους υποψηφίους της Δεξιάς και της Άκρας Δεξιάς που έχουν σαφές προβάδισμα, καθώς όλοι μιλούν για μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του συντηρητικού Φρανσουά Φιγιόν και της ηγέτιδος της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Συνολικά

7.530 εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν σήμερα στη Γαλλία και η συμμετοχή θα κοστίζει ένα ευρώ και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα συμμετάσχουν 1,8 με 2,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι, την ώρα που στις προκριματικές εκλογές της δεξιάς συμμετείχαν περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε έναν από τους δύο γύρους. Θεωρούν πολύ σημαντικό να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι καθώς η παράταξη είναι βαθιά διχασμένη.

Μεταξύ των επτά υποψήφιων των Σοσιαλιστών, τρεις είναι αυτοί που χρίζονται φαβορί και έχουν προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου. Μεταξύ αυτών ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς καθώς δύο πρώην υπουργοί, ο Μπενούα Χαμόν και ο Αρνό Μοντεμπούργκ. Ο Βαλς ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μόλις ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι δεν θα διεκδικήσει άλλη θητεία, ενώ οι δύο υπουργοί κατηγορούν την κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται από το 2014.

Ο επίσης υποψήφιος Βενσέν Πεγιόν, πρώην υπουργός, θεωρείται αουτσάιντερ και η ομάδα του προειδοποιεί για μια «έκπληξη» στις κάλπες.

Υποψήφιοι είναι επίσης η πρόεδρος του Ριζοσπαστικού Κόμματος της Αριστεράς Σιλβιά Πινέλ και δύο οικολόγοι: Ο Φρανσουά ντε Ριγκί και ο Ζαν-Λικ Μπεναμιά.

Ο υποψήφιος θα αναδειχθεί στον δεύτερο γύρο των προκριματικών στις 29 Ιανουαρίου.

Ο Βαλς, που προέρχεται από τη δεξιά πτέρυγα των Σοσιαλιστών, προειδοποίησε κατά των «ψευδών υποσχέσεων» που έδωσαν οι αντίπαλοί του, αναφερόμενος κυρίως στον πρώην υπουργό Παιδείας Χαμόν, ο οποίος έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και φέρεται πως θα δώσει μάχη στήθος με στήθος στον δεύτερο γύρο με τον Μοντεμπούργκ.

Από την πλευρά του ο Μοντεμπούργκ έχει αυτοανακηρυχθεί υποψήφιος «των εργαζόμενων» και του «made in France» και δεν σταματά να επικρίνει την πολιτική του Ολάντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα