Οι προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα «κόκκινα» δάνεια

15:04 4/4/2017 - Πηγή: Aixmi

Σε ειδική εκδήλωση στη Γερουσία της Βουλής η Δημοκρατική Συμπαράταξη παρουσίασε τις προτάσεις της για τα «κόκκινα» δάνεια.

Όπως τόνισε η κυρία Φώφη Γεννηματά τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν περίπου το 60% των κόκκινων δανείων στην χώρα μας, αλλά ειδικά για τις μικρομεσαίες αυτά ανέρχονται στο 70% του συνόλου των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κι επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

έκανε προσωπική επίθεση στον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως η απειλή «δεν βρίσκεται στα ευφάνταστα σενάρια συνωμοσιών που διακινεί, αλλά στην ανικανότητα και στην τυχοδιωκτική πολιτική του» και τόνισε την ανάγκη να φύγει το ταχύτερο δυνατό η σημερινή κυβέρνηση.

Επίσης,άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για «τυχοδιωκτικούς χειρισμούς» στο θέμα της αξιολόγησης που στοίχισαν πολύ ακριβά στην οικονομία και οδηγούν σε ένα ακόμη δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων για τους πολίτες: μείωση αφορολόγητου, νέα μείωση συντάξεων, διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων.

Αναφερόμενη στη συμφωνία που επιδιώκει να κλείσει η κυβέρνηση, η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για «ένα 4ο Μνημόνιο –και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση- χωρίς παράλληλες εγγυήσεις για το δημόσιο χρέος, με υποχρέωση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια«.

Η χώρα, εξήγησε, εγκλωβίζεται στο επικίνδυνο δίλημμα «Grexit ή Διαρκής Λιτότητα» , που υπονομεύει την ανάπτυξη, απομονώνει τις προοπτικές εξόδου από την κρίση, απειλεί με ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις.

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οφείλουν απαντήσεις σε πολύ απλά και εντελώς συγκεκριμένα ερωτήματα όπως: Πλην των 153 Βουλευτών της πλειοψηφίας και κάποιων εκατοντάδων (ή χιλιάδων;) μετακλητών υπαλλήλων, υπάρχει ένας Έλληνας πολίτης που να δηλώνει σήμερα ότι η ζωή του βελτιώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια; Η απάντηση είναι γνωστή. Ας μην αναζητούν λοιπόν δράκους στα παραμύθια τους» συμπλήρωσε.

Αναλυτικά σημείωσε: Πληρώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες τις συνέπειες της πολύχρονης ύφεσης.

Τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν περίπου το 60% των κόκκινων δανείων στην χώρα μας.

Αλλά ειδικά για τις μικρομεσαίες αυτά ανέρχονται στο 70% του συνόλου των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της πραγματικής οικονομίας, της απασχόλησης και της Κοινωνικής συνοχής.

Συνεπώς οι προτεινόμενες λύσεις, πρέπει να εξασφαλίσουν την προστασία όσων έχουν πληγεί από την κρίση, με ειδικές ρήτρες αποκλεισμού των κακόπιστων δανειοληπτών που αποτελούν ένα μικρό μέρος του συνόλου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ φέρει ευθύνη γιατί με την πολιτική της εδώ και 2 χρόνια: Ενέτεινε τα προβλήματα για την οικονομία, οδήγησε και πάλι σε ύφεση, σε μια Τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος (που προκάλεσε απώλεια 20 δις ευρώ για το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία), και είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιαίτερα το έτος 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017.

Έχει όμως συμφωνήσει με τους εταίρους και πιστωτές μας για ένα «μείγμα» πωλήσεων-ρυθμίσεων κόκκινων δανείων, έτσι ώστε μέχρι το 2019 να έχουν «τακτοποιηθεί» από τους ισολογισμούς των Τραπεζών, μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 40,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 23,1 δισ. αφορούν μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.

Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν παρουσίασε έγκαιρα ένα σοβαρό σχέδιο για τη διαχείρισή τους, εντός του ισολογισμού των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, αλλά ένα χρόνο μετά, προχωρεί σε ένα ελλειμματικό σχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όμως για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Πρώτον: Η πώληση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων των τραπεζών σε Εταιρείες Απόκτησης Απαιτήσεων ( που είναι distress funds), αν εφαρμοστεί μαζικά, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό.

Ιδιαίτερα μάλιστα αν οδηγήσει σε «βίαιη τακτοποίηση» μέσω πώλησης ή ρευστοποίησης δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, με ανεπανόρθωτη ζημιά γι’ αυτές και μεγάλα προβλήματα για την απασχόληση.

Μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες από τις εταιρείες αυτές έχουν βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές επιδιώξεις που λειτουργούν αντιαναπτυξιακά.

Με δεδομένο μάλιστα ότι μεγάλο μέρος των δανείων διασφαλίζεται με ακίνητη περιουσία, μια μαζική πώληση των ακινήτων αυτών , θα δημιουργήσει απότομα, απρόβλεπτα δυσμενή αποτελέσματα στην ήδη υποβαθμισμένη αγορά ακινήτων.

Δεύτερον: Το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των «κόκκινων δανείων», είναι προβληματικό, γεμάτο αναποτελεσματικές διατάξεις και αδικαιολόγητους περιορισμούς που απειλεί και ναρκοθετεί εξ αρχής όλη την προοπτική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αποκλείονται με τις διατάξεις του από τις ρυθμίσεις αυτές η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων με δεδομένα και τα μεγάλα προβλήματα των τελευταίων ετών.

Οι τρεις προτάσεις που καταθέτει η Δημοκρατική Συμπαράταξη αφορούν:

Λύσεις για τα κόκκινα δάνεια σε συνεργασία με το Πιστωτικό Σύστημα

Με ενίσχυση των διατάξεων για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό ώστε να καλύπτει με σαφή-τυποποιημένα κριτήρια βιωσιμότητας, και δείκτες, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών, αποκλείοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Κριτήρια και δείκτες όμως που να περιλαμβάνουν και ποιοτικά-αναπτυξιακά κριτήρια, ώστε να μην επιλέγονται ισοπεδωτικές «λύσεις».

Με καθιέρωση ειδικής διαδικασίας διαμεσολάβησης με δεσμευτικό για τα μέρη αποτέλεσμα, στην οποία θα προσφεύγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τον καθορισμό της δυνατότητας εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Κρίσιμο ζήτημα βέβαια είναι η αλλαγή της πολιτικής επιτοκίων των Τραπεζών, ώστε να υπάρξουν ίσοι όροι ανταγωνισμού των Ελληνικών επιχειρήσεων με τις άλλες Ευρωπαϊκές.

Με πρόβλεψη για εναλλακτικούς τρόπους ρυθμίσεων όπως μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις και δυνατότητα υιοθέτησης μιας περιόδου που το δάνειο είτε θα παγώνει, είτε θα εξυπηρετείται με μικρή δόση. Στο πέρας αυτής της περιόδου θα αναζητείται η οριστική διευθέτηση ανάλογα με τις εξελίξεις.

Με θεσμοθέτηση ειδικής διαδικασίας για την στήριξη μεγάλων επιχειρήσεων, που θα συνδέεται όμως από ρήτρα απασχόλησης, στα πλάνα αναδιάρθρωσής τους για την διατήρηση ή την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Πρόσθετες παρεμβάσεις από την Πολιτεία για κίνητρα προς τις Τράπεζες υιοθέτησης γενναίων πολιτικών αναδιάρθρωσης των χρεών.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

Την κατάργηση μιας σειράς επιβαρύνσεων των Τραπεζικών συναλλαγών.
Αναλογικές προσαρμογές του νομοθετικού πλαισίου του Πτωχευτικού Δικαίου.
Αναδιάρθρωση του Τειρεσία, ώστε να υπάρχει ευμενής αντιμετώπιση των επιχειρήσεων που ρυθμίζουν τις οφειλές τους.
Περιορισμός- με βάση όρια και προϋποθέσεις- της ευθύνης των εγγυητών δανείων, εφόσον δεν συμμετέχουν στην επιχειρηματική δραστηριότητα της επιχείρησης που εγγυήθηκαν, με στόχο την προστασία της Α’ κατοικίας τους.
Σύνδεση των Τραπεζικών Ιδρυμάτων με το Περιουσιολόγιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων (με κανόνες-προϋποθέσεις), ώστε να εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να αποκλείονται των ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Πέρα των ανωτέρω η Πολιτεία θα πρέπει να διασφαλίσει την Πρόνοια για όσους αναγκαστούν να διακόψουν την επιχειρηματική και επαγγελματική τους δραστηριότητα κατά την διάρκεια της κρίσης (ένταξη σε προγράμματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ).

Tην Ίδρυση Ταμείου Ανασυγκρότησης επιχειρήσεων ως καταλύτη για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών χρεών και την επιτάχυνση της Οικονομίας.

Ακόμη και αν δεν υπήρχαν οι μνημονιακές επιταγές, η Ελλάδα θα έπρεπε να πετύχει σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, την δραστική απομείωση των κόκκινων δανείων.

Η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής bad bank θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα εξαιρετικά ωφέλιμο εργαλείο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους πανευρωπαϊκά, επιταχύνοντας την αντιμετώπιση των προβλημάτων κυρίως για χώρες που παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα «κόκκινων» δανείων όπως η Ελλάδα.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη υποστηρίζει την ωρίμαση μιας τέτοιας πρότασης στο διάλογο που ξεκίνησε δημόσια τον Ιανουάριο του 2017 μετά από σχετική πρόταση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.

Ωστόσο με δεδομένη τη γνωστή βραδύτητα του μηχανισμού αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να απαιτηθούν δραστικές λύσεις σε εθνικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό η Δημοκρατική Συμπαράταξη προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, ως ένα ακόμη εργαλείο στο μίγμα της πολιτικής διαχείρισης του κόκκινου επιχειρηματικού χρέους.

Το Ταμείο θα λειτουργεί ως ιδιωτικός οργανισμός διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, στα πρότυπα αντίστοιχων διεθνών παραδειγμάτων.

Το προτεινόμενο Ταμείο θα αναλάβει τμηματικά τη διαχείριση μέρους των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων των τραπεζών, ώστε να απελευθερωθούν οι ισολογισμοί τους από το έτος 2018 και μετά.

Το Ταμείο θα αποτελεί το θεσμικό και λειτουργικό εργαλείο, εμπέδωσης της νέας αναπτυξιακής συμφωνίας, για το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας.

Το Ταμείο θα μπορεί να προβαίνει σε μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, με πολύ χαμηλά επιτόκια, διαγραφές οφειλών, προσέλκυση επενδύσεων, και μόνο εάν δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες σε πωλήσεις δανείων και ρευστοποίησης.

Θα μπορεί επίσης να δανειοδοτεί project επιχειρήσεων που παρουσιάζουν καινοτομική και εξωστρεφή δραστηριότητα σε συγκεκριμένους κλάδους την ελληνική οικονομίας.

Με αυτή την πρόταση δημιουργούνται μακροχρόνιοι ορίζοντες για την αντιμετώπιση του προβλήματος –συνδεδεμένοι με την ανάπτυξη της οικονομίας- ενώ απελευθερώνονται οι Τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την πρωτογενή οικονομία με νέα κεφάλαια, και αποφεύγεται κάθε φόβος ή ανασφάλεια για τους καταθέτες.

Keywords
δανεια, βουλη, ΠΑΣΟΚ, τσιπρας, νέα, μνημονιο, χρεος, αεπ, δίλημμα, δις, τραπεζες, funds, αναδιαρθρωση, ελλαδα, project, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, η ζωη, αποτελεσματα, χωρες, αεπ, θεμα, ισολογισμοι, οικονομια, οριζοντες, πλαισιο, σημερινη, υφεση, αγορα, αυξηση, απλα, απωλεια, βομβα, βρισκεται, δανειο, δεδομενο, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δίλημμα, δις, ευρω, υπαρχει, επρεπε, ετων, ετος, ευθυνη, ζημια, ζωη, ιδιο, ιδρυση, υπηρχαν, κυβερνηση, κυρια, κοκκινου, λογο, μειωση αφορολογητου, μιγμα, μηνες, μειωση, μικρο, ορια, ωφελιμο, παραμυθια, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, πωλησεις, ρυθμισεις, ρητρα, συγκεκριμενα, σχεδιο, τριτη, φοβος, φωφη, φωφη γεννηματα, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, project, πακετο, πωληση, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα