Οι Γερμανοί απαιτούν να μη βγει η θηλιά από το λαιμό τής Ελλάδας

12:57 4/6/2018 - Πηγή: Aixmi

Η γραμμή Σόιμπλε για την Ελλάδα κυριαρχεί και στη νέα γερμανική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι ελπίδες για γενναία ελάφρυνση τού χρέους, μετά το τέλος των μνημονίων, να μείνουν μετέωρες.

Στη συνάντηση κορυφής στον Καναδά, οι εκπρόσωποι τού Βερολίνου έδειξαν τα «δόντια» τους, απορρίπτοντας την πρόταση τού ΔΝΤ (για επιμήκυνση

κατά 15 χρόνων τής αποπληρωμής όλων των ελληνικών δανείων), αλλά και τής Γαλλίας (για μηχανισμό αυτόματης ελάφρυνσης ανεξάρτητα από πολιτικούς όρους).

Οι Γερμανοί δέχονται το πολύ επιμήκυνση 5 ετών -και όχι για όλα τα δάνεια. Μόνο για εκείνα τού δεύτερου μνημονίου (του EFSF) και όχι τού τρίτου (του ESM). Ουσιαστικά επιμένουν στη διατήρηση των τερατωδών πλεονασμάτων έως το 2022, λέγοντας «όχι» στην πρόταση τού ΔΝΤ για μείωσή τους.

Στη βάση τού γερμανικού συλλογισμού βρίσκεται η θεωρία τού Βόλφγκαγκ Σόιμπλε ότι «αν βγάλεις τη θηλιά από τον λαιμό των Ελλήνων θα ξανακάνουν τα ίδια». Τα όσα περί παροχών, μετά τον Αύγουστο, ακούγονται στην Αθήνα από κυβερνητικούς αξιωματικούς έχουν ενισχύσει τη φαρέτρα όσων συμμερίζονται την άποψη αυτή. Τα αποτελέσματα φάνηκαν στις συζητήσεις των τελευταίων ημερών. Και ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, προωθεί ασφυκτική εποπτεία για την Ελλάδα, έχοντας ουσιαστικά αποδεχθεί την απόφαση τού ΔΝΤ να συμμετάσχει μόνο ως τεχικός σύμβουλος στην ελληνική υπόθεση. Πρόκειται για σημαντικότατη αλλαγή στην πάγια γερμανική θέση για πάσει θυσία συμμετοχή τού ΔΝΤ με χρηματοδότηση.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί και η επιμονή τού Μάριο Ντράγκι να δεχθεί η Ελλάδα πιστοληπτική γραμμή στήριξης, μετά τη λήξη τού μνημονίου, ώστε να είναι διασφαλισμένη για την περίπτωση που ανέβουν τα επιτόκια και υπάρξει δυσκολία δανεισμού από τις αγορές, οι οποίες ενδέχεται να κρίνουν ως μη επαρκές το πακέτο για το χρέος. Βεβαίως, η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα αρνείται κάθε συζήτηση για πιστοληπτική γραμμή, επιμένοντας στην «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια.

Οι Γερμανοί απαιτούν να μη βγει η θηλιά από το λαιμό τής Ελλάδας

The post Οι Γερμανοί απαιτούν να μη βγει η θηλιά από το λαιμό τής Ελλάδας appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα