Ομπάμα: Όχι μόνο λιτότητα στην Ελλάδα, χρειάζονται ανάπτυξη και θέσεις εργασίας‏

00:24 9/8/2013 - Πηγή: Aixmi

Η θερμή υποδοχή του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε και σε ανώτατο επίπεδο, καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε να κάνει ουσιαστικές δηλώσεις στο τέλος της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο -πράγμα που δεν συνηθίζεται καθόλου σε επισκέψεις εργασίας ξένων ηγετών- και να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στο Βερολίνο ότι δεν αρκεί η λιτότητα, χρειάζεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, για να ξεπεραστεί η κρίση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρήκε την

ευκαιρία να εκφράσει την πλήρη διαφωνία του με την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ -πράγμα που είχε πρόσφατα κάνει, δυο φορές μάλιστα, και ο υπουργός του επί των Οικονομικών Τζακ Λιου, στον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, συγκρουόμενος δημοσίως μαζί του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Λιού ήταν παρών στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος Ομπάμα αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού και προέτρεψε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά.

Συνεπώς, σε επίπεδο εικόνας και δημόσιων μηνυμάτων, όλα πήγαν πολύ καλά. Το θέμα, τώρα πια, είναι τι θα γίνει στην πράξη. Πόσο, δηλαδή, θα πιέσουν οι ΗΠΑ -μέσω του ΔΝΤ, του οποίου αποτελούν τον μεγαλύτερο χρηματοδότη- την Ευρώπη να δεχθεί περαιτέρω «κούρεμα» του εξωτερικού μας χρέους -πράγμα που οι Γερμανοί αρνούνται με όλους τους τρόπους έως τώρα.

Και, βέβαια, αν και πόσο θα συμμετάσχουν σε επίπεδο επενδύσεων στη χώρα μας αμερικανικοί Επενδυτικοί Οίκοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα