Ο Τσίπρας πετάει τα αναμμένα κάρβουνα στα χέρια των Ελλήνων

23:15 28/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Από τον Αλέξη Τσίπρα μάθαμε ότι το Δημοψήφισμα θα γίνει για λόγους διαπραγματευτικούς -θα ενισχυθούν οι ελληνικές θέσεις απέναντι στους δανειστές, μας είπε- και από τον Γιάννη Βαρουφάκη ότι το επέβαλε η αδυναμία της κυβέρνησης να περάσει την ενδεχόμενη συμφωνία από τους βουλευτές του Σύριζα.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός, κάποια στιγμή, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να πετύχει ένα «πακέτο»

υπερασπίσιμο πολιτικά -πολύ περισσότερο αφού δεν θα περιείχε τίποτα συγκεκριμένο για τη διευθέτηση του χρέους. Αναζήτησε, λοιπόν, οδό διαφυγής, την οποία του προσέφεραν οι ακρότητες του ΔΝΤ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανακοίνωσε τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος τη στιγμή που η τρόικα είχε ήδη κάνει διορθωτικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τις αγνόησε παντελώς, γνωρίζοντας ότι πολλοί βουλευτές του κόμματός του δε θα ψήφιζαν ούτε καν τις δικές του προτάσεις, από τη στιγμή που δεν θα υπήρχε δέσμευση για ρύθμιση του χρέους.

Και τι έκανε; Μετέθεσε από τους δικούς του ώμους, στους ώμους του λαού, την όποια απόφαση. Αν ψηφίσει «Όχι στα μέτρα», θα φέρει εκείνος την ευθύνη της ρήξης, αν επιλέξει το «Ναι» δεν θα μπορεί να διαμαρτυρηθεί για τα σκληρά μέτρα που θα έρθουν.

Δε θα βάψει με «αίμα» τα χέρια του, λοιπόν, ο πρωθυπουργός ούτε θα θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Έχοντας δε και την έξωθεν καλή μαρτυρία -ότι διαπραγματεύτηκε επί μήνες προσπαθώντας να πετύχει μια καλή συμφωνία- θα έχει βγει από τη γωνία στην οποία στριμώχτηκε.

Μοιάζει με την «τέλεια κίνηση», καθώς έχει και διαπραγματευτικό βάρος, με την έννοια ότι κάποιοι εκ των δανειστών θα κινητοποιούντο για να αποτρέψουν την επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας την Τετάρτη.

Η ζωή, όμως, σχεδόν πάντα αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι τέλειο. Οι Ευρωπαίοι είπαν «όχι» στην παράταση του Μνημονίου και πέταξαν έξω από την αίθουσα τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ενώ το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη η χώρα χρεοκοπεί -αν δεν έχει πληρώσει τη δόση του 1,5 δισ την Τρίτη. Συνεπώς, οι τράπεζες βρίσκονται στον «αέρα» και οι Έλληνες θα πάνε να ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή μέσα σε συνθήκες τρόμου.

Υπάρχει ελπίδα να γίνει κάτι άλλο;

«Μένει χρόνος έως την Τρίτη για να επιτευχθεί συμφωνία», είπε με σαρδόνιο χαμόγελο ο Γιάννης Βαρουφάκης, «αν κάνουν βελτιωμένη πρόταση οι πιστωτές θα φέρουμε στο λαό τη συμφωνία και θα του ζητήσουμε να τη στηρίξει». Και ούτε γάτα ούτε ζημιά…
Εκείνο που δεν εξήγησε είναι τι θα γίνει αν δεν προκύψει συμφωνία, αν η χώρα χρεοκοπήσει, αν οι τράπεζες κλείσουν και αν οι πολίτες ψηφίσουν «Όχι στα μέτρα», απορρίπτοντας την πρόταση των δανειστών.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φαίνεται να πιστεύει ότι το «Όχι» του λαού θα αποτελέσει διαπραγματευτικό «υπερόπλο» -άρα, περιμένει μετά να υποχωρήσουν οι δανειστές και να προσφέρουν καλύτερη συμφωνία. Αν, όμως, αρνηθούν; Τι θα συμβεί στη χρεοκοπημένη χώρα;
Μήπως οι επιπτώσεις είναι τόσο καταιγιστικές, ώστε αναγκαστεί η ίδια η Ελλάδα να ζητήσει να φύγει από την Ευρωζώνη;

Προσωπικά δεν πίστεψα ποτέ ότι η κυβέρνηση επρόκειτο να υπογράψει συμφωνία. Όχι γιατί δεν ήθελε, αλλά διότι δεν άντεχε να περάσει ό,τι θα απαιτούσαν οι πιστωτές, οι οποίοι ήθελαν και θέλουν να διαψευστεί η ελπίδα εκατομμυρίων Ελλήνων (και πολλών άλλων Ευρωπαίων) ότι υπάρχει εναλλακτικός, πέραν των μνημονίων, δρόμος.

Ήταν βέβαιο, λοιπόν, ότι θα επιχειρούσαν να πετύχουν τη συνθηκολόγηση του Τσίπρα, εκείνος θα αρνείτο και θα σημειωνόταν αδιέξοδο. Πριν από δέκα μέρες (στις 19 Ιουνίου) έγραφα στη στήλη αυτή με τίτλο «Ο Τσίπρας παίζει τα ρέστα του και οι Έλληνες κρατάμε την ανάσα μας» ότι ο πρωθυπουργός «πιθανότατα θα προτιμήσει να πάει σε εκλογές ή δημοψήφισμα -έστω και κάτω από εφιαλτικές συνθήκες- παρά να υπογράψει ένα κείμενο που δεν θα αντέχει ιδεολογικά, δεν θα πιστεύει πολιτικά και οικονομικά, και δε θα μπορεί να υπερασπιστεί εσωκομματικά»…

Δυστυχώς, έτσι έγινε… Ας ευχηθώ να μη συμβεί το χειρότερο…

ΥΓ Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να χάσει το δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας και να κερδίσει τις εκλογές που θα ακολουθήσουν...

Keywords
Τυχαία Θέματα