Ο Τραμπ θα βάλει φωτιά στη Μέση Ανατολή με την Ιερουσαλήμ

12:55 6/12/2017 - Πηγή: Aixmi

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει απόψε την απόφασή του να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, απόφαση που θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον μουσουλμανικό κόσμο, καθώς θα θεωρηθεί ντε φάκτο αναγνώριση της πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Ήδη έχουν διατυπωθεί εντονότατες επιφυλάξεις και από πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους και διπλωμάτες, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι θα πυροδοτηθεί έκρηξη

βίας -και όχι μόνο από την πλευρά των Παλαιστινίων.

Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση της χώρας του, το ίδιο έκανε και υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, σε μια τέτοια περίπτωση. Τη ανησυχία του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στον Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Η πολιτική των ΗΠΑ, για δεκαετίες, προέβλεπε ότι δεν θα πάρουν θέση για το τελικό καθεστώς της ιερής πόλης πριν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευθούν και αποφασίσουν από κοινού.

Στην περιοχή που οι εβραίοι αποκαλούν Όρος του Ναού και οι μουσουλμάνοι Χαράμ ας Σαρίφ βρίσκεται το τέμενος αλ Άκσα, που θεωρείται ο τρίτος πιο ιερός τόπος του Ισλάμ, κι ένας αρχαίος εβραϊκός ναός που θεωρείται ο πιο ιερός τόπος του ιουδαϊσμού.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκίντλι είπε χθες ότι «το ζήτημα δεν είναι το αν» η αμερικανική πρεσβεία θα μεταφερθεί από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αλλά «το πότε». «Θα ανακοινώσουμε μια απόφαση μέσα στις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε.

Ο Τραμπ είχε εξαγγείλει ότι η πρεσβεία θα μεταφερόταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016.

The post Ο Τραμπ θα βάλει φωτιά στη Μέση Ανατολή με την Ιερουσαλήμ appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα