Ο Σόιμπλε θέλει να οδηγήσει τον Τσίπρα σε πλήρη συνθηκολόγηση

18:34 1/3/2015 - Πηγή: Aixmi

Όσοι είδαν τον τρόπο που μίλησε για την Ελλάδα ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε στη γερμανική Βουλή, δεν πρέπει να έμειναν με απορίες. Ο άνθρωπος αυτός είναι αποφασισμένος να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα. Έφτασε να δεσμευτεί ότι από δω και πέρα κάθε διαφοροποιηση της συμφωνίας, ακόμη και αν έχει συνομολογηθεί στο Eurogroup, θα πηγαίνει προς έγκριση και στην αρμόδια Επιτροπή της γερμανικής

Βουλής -άρα, θα υπάρχει ενδεχόμενο βέτο.

Στόχος του είναι να οδηγήσει την κυβέρνηση Τσίπρα σε πλήρη συνθηκολόγηση και φαίνεται ότι θα κάνει τα πάντα για να το πετύχει. Στο τετράμηνο της διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει, πιθανότατα θα τον βρίσκουμε μπροστά μας σε κάθε προσπάθεια υπέρβασης του ισχύοντος μνημονίου.

Ακόμη κι αν δεν τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση στα μισά, θα τον δούμε στο τέλος της να εξωθεί την Αθήνα σε υπογραφή νέου τριετούς μνημονίου, με τους γνωστούς ασφυκτικούς όρους. Ενώ ήδη προανήγγειλε ότι δε δέχεται μείωση του στόχου των πλεονασμάτων για μετά το 2015 -παρά τις δηλώσεις Βαρουφάκη ότι αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί.

Με δεδομένο δε ότι και οι σύμμαχοι της χώρας μας (Γιούνκερ, Ολάντ, Σουλτς) έκαναν την ύστατη προσπάθεια στήριξης, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν τους δούμε να στέκονται απέναντί μας.

Συνεπώς το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για τη μεγάλη σύγκρουση με τους δανειστές ή για τη μεγάλη ανατροπή υπέρ της Ελλάδας. Το δεύτερο σενάριο, βέβαια, έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες -τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα…

Keywords
Τυχαία Θέματα