Ο Σημίτης «εκτέλεσε» τον Άκη: Ντρέπομαι για όσα έγιναν

14:58 13/5/2015 - Πηγή: Aixmi

Ο Κώστας Σημίτης «εκτέλεσε» τον Άκη Τσοχατζόπουλο στη δίκη για τις μίζες στα εξοπλιστικά, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να είχε δωροδοκηθεί ως υπουργός Άμυνας. Ενώ αρχικά είπε ότι δεν ξέρει αν «λαδώθηκε», φρόντισε να προσθέσει ότι επέμενε να γίνουν νέες προμήθειες το 2001 ενώ είχε υποχωρήσει η ένταση με την Τουρκία για να πρσθέσει: «Οι αθλιότητες

αυτές συνέβησαν επί πρωθυπουργίας μου όταν η προσπάθεια μας ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα. Είναι ντροπή, μεγάλη ντροπή».

Η αποκάλυψη του πρώην πρωθυπουργού, ίσως αποβεί καθοριστική, καθώς ο Τσοχατζόπουλος ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση συλλογικά είχε πάρει τις αποφάσεις για τα εξοπλιστικά.

Όπως είπε ο κ. Σημίτης, λογικά έγιναν αγορές μετά την κρίση των Ιμίων (τον Ιανουάριο του 1996), ωστόσο ο Τσοχατζόπουλος πίεζε και το 2001 να συνεχιστούν, παρότι είχε μεσολαβήσει η συμφωνία του Ελσίνκι, που είχε ρίξει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Υποστήριξε τότε ότι η ανάκληση των εξοπλιστικών προγραμμάτων αποδυνάμωνε τη χώρα. Εγώ αποφάσισα να ανασταλούν οι στρατιωτικές δαπάνες γιατί ήθελα να δώσω βαρύτητα στο κοινωνικό κράτος. Στις 24 Μαΐου 2001 συνήλθε το ΚΥΣΕΑ, το θέμα έκλεισε και οι δαπάνες περιορίστηκαν κατά 35 δισ. ευρώ», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Επισήμανε, πάντως, ότι το ΚΥΣΕΑ, του οποίου προήδρευε, δεν έχει ελεγκτική εξουσία, ούτε αποφασίζει για τις τιμές και τα αντισταθμιστικά.

Κρίσιμο ήταν το στοιχείο που κατέθεσε, όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να υπάρξει δωροδοκία στις αγορές εξοπλισμών.
«Κάλλιστα μπορεί», απάντησε.

«Οι τιμές καθορίζονται ανά περίπτωση και από τη διαπραγμάτευση. Προφανώς έχει δυνατότητα να πάει παραπάνω ή παρακάτω. Αυτά δεν είναι ελέγξιμα. Εδώ, όπως προέκυψε από τη διαδικασία, υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα: Στον αναπληρωτή διευθυντή, στον διευθυντή εξοπλισμών και στο ανώτατο όριο. στον υπουργό . Οταν αυτοί οι πρωταγωνιστές συνεργάζονται, τότε αυτό είναι δυνατό. Εγώ μπορώ να πω ότι μπορεί να γίνει. Αφού έγινε».

Keywords
Τυχαία Θέματα