Ο Σαμαράς στον Ντράγκι για τη μείωση του ελληνικού χρέους

19:36 11/9/2012 - Πηγή: Aixmi

«Όλα θα εξαρτηθούν από την έκθεση της τρόικας», ήταν το μήνυμα που έστειλε και ο Μάριο Ντράγκι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποδέχθηκε στην είσοδο του κτιρίου, στη Φρανγκφούρτη, τον πρωθυπουργό και φρόντισε εξαρχής να δείξει ότι αναγνωρίζει την πρόοδο που έκανε η χώρα.

Η ελληνική πλευρά έθεσε στο τραπέζι την προοπτική εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου,

που αφορούν πρωτίστως την Ισπανία και την Ιταλία, και την Ελλάδα. Ζήτησε, δηλαδή, ο πρωθυπουργός όταν ξεκινήσει η εφαρμογή της απόφασης και εφόσον η χώρα μας δώσει δείγμα γραφής να μην προσμετρηθεί στο κρατικό χρέος το πόσο των 30 δισ που προορίζεται για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται πως έγινε συζήτηση και για την πορεία του χρέους και για την κάλυψη του χρηματοδοτικου κενού. Ορατή απομείωση του χρέους, σύμφωνα με τα υπάρχοντα σενάρια, μπορεί να γίνει μόνο με «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών -μελών, δηλαδή με επαναδιάθεσή τους στην Ελλάδα στην τιμή κτήσης τους και όχι στην ονομαστική τους αξία.

Επίσης, το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί με την διακράτηση απο την ΕΚΤ έως το 2020, των ομολόγων που λήγουν απο το 2013 εώς το 2015.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, το αίτημα της επιμήκυνσης θα τεθεί επισήμως στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου και ως τότε θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί η έκθεση της τρόικας που αποτελεί το «κλειδί». Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι καταβάλλονται προσπάθειες να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος και, ταυτόχρονα, παραδέχονται ότι η τρόικα ζητά απολύσεις για λόγους «σημειολογικους».

Keywords
Τυχαία Θέματα