Ο Ολυμπιακός πήρε το Κύπελλο, το ποδόσφαιρο εξευτελίστηκε…

09:42 13/5/2013 - Πηγή: Aixmi

Λένε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Τέτοια εποχή πριν δύο χρόνια, μετά από ένα παιχνίδι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στο γήπεδο Καραϊσκάκη, ο κ. Μαρινάκης προέβη σε βαρύγδουπες δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η επικράτηση της ομάδας του ήταν δίκαιη και αντρίκια. Τι και αν όλος ο φίλαθλος κόσμος της Ελλάδας είχε δει περίεργα πράγματα, εντός και εκτός γηπέδου;

«Εμάς δεν μας αγγίζουν αυτά» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος.

Λίγους μήνες μετά, έσκασε η βόμβα με την εισαγγελική έρευνα για τα στημένα παιχνίδια και οι παραπάνω δηλώσεις πήραν νέα σημασία. Σύμφωνα με τις ηχογραφημένες συνομιλίες της Ε.Υ.Π, ο κ. Μαρινάκης – λίγα λεπτά πριν μιλήσει στους δημοσιογράφους – είχε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον κ. Αχιλλεά Μπέο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, παράδεχτηκε πως η διαιτησία του κ. Καλόπουλου ήταν εξόφθαλμα κακή και πως «θα τον προστατεύσω για λίγες μέρες μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα».

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται – αλλά σαν φάρσα αυτή τη φορά. Αμέσως μετά τη λήξη του τελικού κυπέλλου μεταξύ Αστέρα Τρίπολης – Ολυμπιακού, ο κ. Μαρινάκης προέβη σε παρόμοιες δηλώσεις. Ξεκαθάρισε πως «οι διαμαρτυρίες δεν μας αγγίζουν», παρόλο που ο διαιτητής είχε ευνοήσει την ομάδα του σε εξοργιστικό βαθμό.

Πρόκειται για φάρσα, σίγουρα. Δύο καλοκαίρια μετά τα στημένα, κανείς δεν πιστεύει πια στις «συμπτώσεις» και στα «ανθρώπινα λάθη». Παρόλα αυτά βέβαια, οι διαμαρτυρίες θα κοπάσουν, τα τρομερά παικτάκια του Αστέρα θα επιστρέψουν στην Τρίπολη και ο Ολυμπιακός θα μοστράρει ένα ακόμα νταμπλ.

Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς για αυτό. Εμείς που, άσχετα από τις οπαδικές μας προτιμήσεις, από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας κυνηγάμε μία μπάλα και περηφανευόμαστε για μία φανέλα, για μία ομάδα.

Το να ζητάμε από τη Δικαιοσύνη να αναλάβει δράση, μοιάζει τουλάχιστον αφελές. Δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο με τα στημένα και δεν έχει γίνει τίποτα. Στην Ιταλία, ακόμα και η ομάδα του Μπερλουσκόνι μηδενίστηκε και αποκλείστηκε από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Εδώ εμάς «δεν μας αγγίζουν αυτά». Αφού το είπε ο πρόεδρος.

Δυστυχώς, είναι νομοτελειακά σίγουρο πως όλα αυτά μπορεί να μην αγγίζουν τον Ολυμπιακό, αλλά αγγίζουν – και με το παραπάνω – το ποδόσφαιρο. Και αυτό δεν έχει νικητές και χαμένους. Έχει μόνο χαμένους.

*Ο Γιάννης Καψής σπουδάζει Ιστορία στο Queen Mary University of London.

*Follow on Twitter: @GiannisCapsis

Keywords
Τυχαία Θέματα