Ο Χριστόφιας δίνει μάθημα ήθους και αξιοπιστίας

01:45 16/5/2012 - Πηγή: Aixmi

Μέσα στο μετεκλογικό τοπίο αβεβαιότητας, ανασφάλειας και πολιτικής ρευστότητας στην Ελλάδα, ας προσέξουμε το χθεσινό διάγγελμα του Κύπριου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια στη Λευκωσία. Ο κ. Χριστόφιας ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εκλογές τον επόμενο Φεβρουάριο. Η απόφασή του αυτή είναι απολύτως συνεπής με την προεκλογική δέσμευσή του για Προεδρία μιας θητείας, που είχε αναλάβει πριν από

4 ½ χρόνια.

Στην πολιτική είναι σπουδαίο να ξέρεις πότε και πώς θα φύγεις κι αυτό είναι ένα μάθημα αξιοπιστίας, ήθους και βαθύτερης αυτογνωσίας που δίνει ο κ. Χριστόφιας. Χρήσιμο σε πολλούς Έλληνες πολιτικούς.

Ως πρόεδρος αυτά τα χρόνια έδειξε πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και πνεύμα συναίνεσης. Η διακυβέρνησή του είχε την ατυχία να πέσει στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της Ευρώπης και του κόσμου, ιδιαίτερα στην Ελλάδα της οποίας η οικονομία έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην αντίστοιχη Κυπριακή.

Η διακυβέρνηση Χριστόφια, παρά την πολεμική που δέχτηκε, μπόρεσε να διασφαλίσει συναινετικές αποφάσεις για τη δημοσιονομική βελτίωση, με μέτρα ασυνήθιστα για την Κυπριακή κοινωνία, που όμως δεν έχουν καμία σχέση με τις δραματικές περικοπές που επιβλήθηκαν στην ελληνική οικονομία. Κράτησε πολύ υπεύθυνη στάση ισορροπώντας ανάμεσα στις υποχρεώσεις μέσα στην Ευρωζώνη και τα δικαιώματα και το επίπεδο ζωής των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, προώθησε οργανωμένα την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου, δημιουργώντας νέες γεωστρατηγικές συμμαχίες που διασφαλίζουν το παρόν και το μέλλον της. Η πολιτική του θα έπρεπε να μελετηθεί απ’ όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.Το μεγαλύτερο βάρος της δράσης του έριξε στον αγώνα επίλυσης του Κυριακού. Οι διεθνείς συσχετισμοί, όμως, εξελίχθηκαν με απαγορευτικό τρόπο. Η πανίσχυρη και αδιάλλακτη Τουρκία, αλλά και οι εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες της Κύπρου δεν βοηθούσαν και, επομένως, το Κυπριακό ήταν αναμενόμενο να μην έχει καμία ελπίδα επίλυσης.Η παρουσία του Χριστόφια και του ΑΚΕΛ αποτέλεσαν μια εντυπωσιακή εξαίρεση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, καθώς το ΑΚΕΛ ήταν το μόνο κυβερνητικό κόμμα στην Ευρώπη που πριν από ένα χρόνο σημείωσε άνοδο στις βουλευτικές εκλογές φτάνοντας στο 32,5%.

Η τραγωδία στο Μαρί πέρυσι τον Ιούλιο, άλλαξε δραματικά τα δεδομένα, διαμορφώνοντας ασφυκτικό επικοινωνιακό τοπίο, που βάρυνε καθοριστικά στις εξελίξεις. Η ιστορία θα δείξει, ενδεχομένως, τις κρίσιμες πτυχές αυτής της ιστορίας.

Τώρα ο Δημήτρης Χριστόφιας θα κλείσει τη θητεία του με την Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβολίζοντας τη νέα δυναμική πορεία των Κυπρίων στην πολύ ταραγμένη εποχή που ζούμε.

Οι προκλήσεις για το ΑΚΕΛ και την Κύπρο γίνονται ακόμη μεγαλύτερες…

Keywords
Τυχαία Θέματα