Ο Αντώνης Σαμαράς στον Λευκό Οίκο

23:02 7/8/2013 - Πηγή: Aixmi

Ο πρωθυπουργός, πλαισιωμένος μόνο από τους συμβούλους του, ξεκινά τις επαφές στην Ουσάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη -επαφές, οι οποίες θα κορυφωθούν αύριο στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Ομπάμα και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μς τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Σήμερα δίνει έμφαση τόσο στη συνάντηση με τη συντακτική ομάδα της Washington Post όσο και με τη διευθυντική ομάδα του Ινστιτούτου στρατηγικών και διεθνών σπόρων CSIS, στη Georgetown.
Από

την ίδρυσή του, το 1962, το συγκεκριμένο ινστιτούτο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τοποθέτηση των ΗΠΑ σε θέματα Ασφάλειας, Άμυνας και Περιφερειακής Σταθερότητας.

Το απόγευμα, αργά τη νύχτα για την Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει στην Νέα Υόρκη για να δειπνήσει με επικεφαλής επενδυτικών ταμείων και ομογενείς. Η ομογένεια έχει ήδη ενεργοποιηθεί με το Hellenic Initiative για τη συγκέντρωση πόρων και τη στήριξη επενδύσεων στην Ελλάδα και δείχνει να συνεχίζει.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα έχει προγραμματισθεί για την Πέμπτη (21.55 ώρα Ελλάδας) και, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα διαρκέσει 55 λεπτά.

Από την αμερικανική πλευρά στο τραπέζι θα καθίσουν (εκτός από τον πρόεδρο Ομπάμα) ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Σουζαν Ράις, καθώς και η Καρολάιν Άντινσον αναπληρώτρια Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας (αρμόδια για διεθνή οικονομικά θεματα), η Κάρεν Ντόνφριεντ (ειδική σε θέματα Ευρώπης) και ο Μάικλ Σέσαμς, σύμβουλος που θα κρατήσει και τα πρακτικά της συνάντησης.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, εκτός απο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, θα απαρτίζεται απο τους συμβούλους του Χρύσανθο Λαζαρίδη, Σταύρο Παπασταύρου, Γιώργο Μουρούτη, τον πρέσβη Χρήστο Βασιλοπουλο, επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και τον πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον Χρήστο Παναγόπουλο.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στην ελληνική αντιπροσωπεία δεν περιλαμβάνεται ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ θα είναι παρών ο ομόλογός του Τζακ Λιού. Προφανώς κρίθηκε ότι είναι προτιμότερο να βρίσκεται στην Αθήνα, λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί.

Ο πρωθυπουργός δίνει έμφαση στη συζήτηση που θα γίνει για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για την ενεργειακή συνεργασία,
δεδομένου του ενδιαφέροντος αμερικανικών εταιρειών για τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου και του Ισραήλ.

Χαμηλές προσδοκίες υπάρχουν γύρω απο πρόοδο στα εθνικά θέματα, παρά την αναζωπύρωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

Keywords
Τυχαία Θέματα