Νίκος Κοτζιάς: Από το ΚΚΕ, στον Γιώργο και μετά στον Αλέξη

19:58 27/1/2015 - Πηγή: Aixmi

Ο Νίκος Κοτζιάς πίστευε ότι θα γινόταν υπουργός Εξωτερικών το 2009 από τον νεοεκλεγέντα, τότε, πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αλλά τα κατάφερε 5 χρόνια αργότερα, με άλλο κόμμα και άλλον πρωθυπουργό.

Παλαιό σημαντικό στέλεχος του ΚΚΕ, με αντιστασιακή δράση επί χούντας, δίδαξε «Πολιτικές θεωρίες των ευρωπαϊκών και διεθνών σπουδών»

στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και έγραψε 24 βιβλία, πάντα όμως ήθελε να εμπλακεί στην ενεργό πολιτική και στη διαχείριση της εξουσίας.

Μετά την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2004 βρέθηκε στο πλευρό του ως στενός συνεργάτης και το 2007 έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εσωκομματική αναμέτρηση του 2007, φτάνοντας στο σημείο να αποκαλέσει «βλαχοδήμαρχο» τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το 2009, όμως, ο Παπανδρέου επέλεξε τον Γιάννη Δρούτσα για το υπουργείο Εξωτερικών -πράγμα που ψύχρανε τις σχέσεις τους. Λίγο αργότερα παραιτήθηκε από την προεδρία του ΙΣΤΑΜΕ και απομακρύνθηκε οριστικά από κοντά του.

Τα επόμενα χρόνια βρέθηκε στον Σύριζα και στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα ως βασικός διπλωματικός σύμβουλος -και όχι μόνο. Έτσι, σήμερα ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα