Νέος Ψυχρός Πόλεμος ΗΠΑ και Ρωσίας με επίκεντρο την Ουκρανία;

18:20 24/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Διπλό ανησυχητικό μήνυμα από την Ουκρανία επαναφέρει την ένταση στις αμρικανορωσικές σχέσεις.

Πρώτον, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, στη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων στο Κίεβο για την 26η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας, διακήρυξε την απαρέγκλιτη πορεία ένταξης της χώρας του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Δεύτερον, ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Τζιμ Μάτις ο οποίος παρέστη στη στρατιωτική παρέλαση, κατηγόρησε τη Ρωσία, λέγοντας

ότι επιχειρεί να επανασχεδιάσει τα σύνορα με τη χρήση βίας, ενώ υποσχέθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διευρύνουν τη συνεργασία με την Ουκρανία στον στρατιωτικό τομέα.

Όπως είναι γνωστό η Ρωσία δεν δέχεται ούτε να ακούσει ότι υπάρχει ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και θεωρεί εχθρική πράξη τη συζήτηση για κάτι τέτοιο. Άλλωστε, αυτό είχε προκαλέσει την τεράστια κρίση, η οποία οδήγησε στην προσάρηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, μιας που εκεί βρίσκεται η μοναδική έξοδος των ρωσικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα.

«Ο δρόμος μας είναι ένας: ένα ευρύ ευρωατλανικό όχημα το οποίο μας οδηγεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ για να γίνουμε μέλη. Στον δρόμο αυτό ήδη καταστρέψαμε το παραπέτασμα με τις βίζες» είπε ο Ποροσένκο, ενννοώντας την κατάργηση της βίζας για τους Ουκρανούς πολίτες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ουκρανία συνεχίζει να αναδιοργανώνει τις ένοπλες δυνάμεις της ώστε να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ.

Λίγο αργότερα υπουργός Αμύνης τηςχώρας, Στεπάν Πολτοράκ, είπε ότι ήδη έχουν μεταρρυθμιστεί 28 στρατιωτικές μονάδες, σε συνεργασία με συμβούλους και εμπειρογνώμονες χωρών του ΝΑΤΟ.

Στη στρατιωτική παρέλαση συμμετείχαν 230 στρατιώτες από χώρες του ΝΑΤΟ. Αμέσως μετά ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στη Ρωσία για να μειώσει την επιθετική της συμπεριφορά, και υποσχέθηκε περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία, αποφεύγοντας ωστόσο να υποσχεθεί ότι θα παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Μόλις επιστρέψω και με γνώμονα ό,τι είδα, θα ενημερώσω την ηγεσία της χώρας για συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία και θα προτείνω για να τα υιοθετήσει η αμερικανική πλευρά», υπογράμμισε.

Οι σχέσεις ΗΠΑΡωσίας είχαν μπει σε ψυχροπολεμική φάση, στα χρόνια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δείξει διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης και είχε μια καλή συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα