Νέες απειλές από Νταβούτογλου στην ΕΕ: Χωρίς βίζα άκυρη η συμφωνία

11:10 24/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Χωρίς βίζα για τους Τούρκους, δεν θα εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας στην καγκελάριο της Γερανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, στο Γκαζιάντεπ όπυο συναντήθηκαν.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας για την επανεισδοχή προσφύγων δεν μπορεί να εφαρμοσθεί χωρίς τη φιλελευθεροποίηση από την ΕΕ του καθεστώτος της βίζας για

τους Τούρκους πολίτες και επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του πως «το θέμα της κατάργησης της βίζας είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία».

Μάλιστα, εξέφρασε την «πεποίθηση» για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πράξει τα αναγκαία ως προς το θέμα αυτό, το οποίο αποτελεί «υπόσχεση της τουρκικής κυβέρνησης προς τον λαό της».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό τονίζοντας πως «σήμερα η Τουρκία είναι το καλύτερο παράδειγμα στον κόσμο για τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να μεταχειριζόμαστε τους πρόσφυγες» και επεσήμανε πως η η Τουρκία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να λάβει την απελευθέρωση της διαδικασίας έκδοσης της βίζα.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ επεσηήμανε πως η συνεργασία ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, όσο και η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, θα βοηθήσει τους πρόσφυγες από τη Συρία να έχουν πρόσβαση σε βασικές δομές υγείας και εκπαίδευσης, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση των πρόθυμων ευρωπαϊκών κρατών-μελών να λάβουν απευθείας από την Τουρκία πρόσφυγες από τη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα