Νέα παράταση στο νόμο Παρασκευόπουλου προκαλεί αναταράξεις

17:13 9/10/2018 - Πηγή: Aixmi

Τρίτη παράταση στην ισχύ του…προβληματικού όπως έχει εξελιχθεί, νόμου Παρασκευόπουλου, αν και με κάποιες αλλαγές, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Με το νέο νομοθέτημα εισάγονται αυστηρότεροι όροι για την περίπτωση τέλεσης αδικήματος μετά την αποφυλάκιση, καθώς αν ο κρατούμενος που αποφυλακίστηκε τελέσει αδίκημα και τιμωρηθεί με ποινή ενός έτους στα χρόνια που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο της ποινής και κατ’ ελάχιστον τρία, θα εκτίεται αθροιστικά όλο το υπόλοιπο της αρχικής ποινής.

Για

ορισμένα, ωστόσο, αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας και υψηλής επικινδυνότητας για την έννομη τάξη και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου (για παράδειγμα: ανθρωποκτονία, βιασμό, ληστεία, σωματεμπορία, αποπλάνηση κλπ) διατηρείται η εξαίρεση εφαρμογής των διατάξεων αυτών ή ορίζεται ότι είναι δυνατή η κατ’ οίκον έκτιση με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Επιπλέον, επέρχονται διορθώσεις και συμπληρώσεις στη διάταξη του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα και ενισχύεται ο ρόλος του δικαστή, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα κατάχρησης με επίκληση της αναπηρικής ιδιότητας για την αποφυλάκιση. Από τη μία καθίσταται δυνατό να διατάσσεται πραγματογνωμοσύνη, ακόμα και αν υπάρχει πιστοποίηση ΚΕΠΑ, από την άλλη γίνεται δυνατή η ανατροπή, οποτεδήποτε, αποφάσεων που έχουν κάνει δεκτές αιτήσεις αποφυλάκισης για λόγους υγείας, αν αυτές στηρίχθηκαν σε ψευδή ή πλαστά στοιχεία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις ρυθμίσεις αυτές το υπουργείο «συνεχίζει μια ισορροπημένη αντεγκληματική πολιτική η οποία κατά την κράτηση εστιάζει στην ασφάλεια και την ανθρωπιστική μεταχείριση, ενώ μετά την αποφυλάκιση δίδει έμφαση στην επανένταξη και την προφύλαξη από την υποτροπή. Άλλωστε τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομία δείχνουν ότι, τα τελευταία χρόνια, στα σοβαρά εγκλήματα (π.χ. ανθρωποκτονίες, ληστείες, βιασμοί) καταγράφεται είτε μείωση είτε σταθεροποίηση».

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην απόφαση για παράταση του επίμαχου νόμου που ως αρχικό στόχο είχε την αποσυμφόρηση των φυλακών και έχει οδηγήσει σε μαζικές αποφυλακίσεις ακόμα και σκληρών κακοποιών.

Ο Κώστας Καραγκούνης στη σχετική συζήτηση στη Βουλή «επιτέθηκε» στον υπουργό Δικαιοσύνης που υποστήριζε μ εθέρμη την νέα τρίτη παράταση λέγοντας: «Παραμένετε αμετανόητοι. Δεν έχετε καταλάβει ότι άλλαξε η ποιότητα του εγκλήματος. Αυτά που βλέπει ο κόσμος κάθε μέρα με ληστείες και βασανισμούς δεν τα κατανοείτε; Η ΝΔ θα καταργήσει αυτό το νόμο».

Επίσης, ο κ. Καραγκούνης σημείωσε: «Δεν περίμενα να είστε τόσο ένθερμος υποστηρικτής του νόμου Παρασκευόπουλου την στιγμή που και ο ίδιος παραδέχεται πως υπάρχουν κάποιες αστοχίες. Αυτό δείχνει ότι παραμένετε αμετανόητοι. Δεν έχετε καταλάβει ότι άλλαξε η ποιότητα του εγκλήματος. Αυτά που βλέπει ο κόσμος καθημερινά με ληστείες και βασανισμούς δεν τα κατανοείτε. Δεν είναι μόνο η ποσότητα αλλα η ποιότητα του εγκλήματος που έχει αλλάξει. Πρέπει να υπάρχουν φυλακές υψίστης ασφάλειας. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε; Το συμβούλιο της Ευρώπης το λεει ρητά. Υπάρχει αλλαγή βαθμίδας και ποιότητας εγκλημάτων. Ο κόσμος φοβάται να βγει από το σπίτι του. Τα εγκλήματα είναι σκληρά. Οι πολίτες βιώνουν τα επίχειρα αυτού του νόμου».

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης μέσω Τwitter ειρωνεύτηκε την κυβέρνηση για αυτή την απόφαση. Όπως έγραψε:

Aυτό σημαίνει κράτος εφησυχασμένων γραφειοκρατών. Όλοι – ακόμη και οι εμπνευστές του – παραδέχονται ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου απέτυχε, και σήμερα αποφάσισαν ξανά την παράτασή του! Με το πάσο σας παιδιά. Οι γειτονιές υποφέρουν, δεν είναι δα και σημαντικό.

Aυτό σημαίνει κράτος εφησυχασμένων γραφειοκρατών. Όλοι – ακόμη και οι εμπνευστές του – παραδέχονται ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου απέτυχε, και σήμερα αποφάσισαν ξανά την παράτασή του! Με το πάσο σας παιδιά. Οι γειτονιές υποφέρουν, δεν είναι δα και σημαντικό.

— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) October 9, 2018

The post Νέα παράταση στο νόμο Παρασκευόπουλου προκαλεί αναταράξεις appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα