«Ναυάγιο» στο Eurogroup: Πάει για Ιούνιο η συμφωνία (ΒΙΝΤΕΟ)

08:36 23/5/2017 - Πηγή: Aixmi

Σε «ναυάγιο» οδηγήθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, αφού δεν κατάφεραν τελικά να συμφωνήσουν οι τέσσερις (Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε, Λεμέρ, Τόoυμσεν), σε επαρκές προσχέδιο και η συμφωνία παραπέμπεται για τις 15 Ιουνίου, οπότε θα υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Έπειτα από σχεδόν 4 ώρες διακοπής και αλλεπάλληλες επαφές για

τη λήψη μιας απόφασης που θα επιτρέπει την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γάλλος ομόλογός του Μπρούνο Λεμέρ και ο Πόουλ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, δεν κατάφεραν να βρουν κοινό σημείο συμφωνίας.

Πηγή της ελληνικής κυβέρνησης με αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες, δήλωνε πριν από τη συνεδρίαση ότι στο Euro Working Group που προηγήθηκε έκλεισε το θέμα των προαπαιτούμενων χωρίς αντίρρηση από καμία χώρα και άρχισε η συζήτηση για το χρέος.

Σε σχέση με το Eurogroup, η ίδια πηγή είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι το πρώτο θέμα, υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις για το θέμα του χρέους και η συζήτηση αναμένεται να είναι μακρά.

Στο Eurogroup ωστόσο παρέμεινε ζωντανή η κόντρα Σόιμπλε με το ΔΝΤ οπότε οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. Η αξιολόγηση δεν έκλεισε και και το μόνο που θεωρήθηκε δεδομένο ήταν η δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια από το 2018 έως το 2022. Ωστόσο το γεγονός ότι δεν δρομολογήθηκε ούτε η εκταμίευση της δόσης, έστω κατά τμήματα, προκαλεί νέο κύκλο αγωνίας καθώς τον Ιούλιο η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει χρέος πάνω από 7 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε μετά το τέλος του Eurogroup ότι «όλοι συνεχάρησναν την Ελλάδα γιατί έχει γίνει πρόοδος, γενική συμφωνία ότι έχουμε προχωρήσει πολύ με την εφαρμογή του πακέτου, μας συνεχάρησαν όσον αφορά την ποιότητα του πακέτου και κανείς δεν ανέφερε κάποια διαταραχή. Ωστόσο το θέμα του χρέους είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και σ α΄το αφιερώσαμε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης. Η συμφωνία ήταν να ξεκαθαρίσουμε τα μέτρα του χρέους. Συμφωνήσαμε όσον αφορά το δημοσιονομικό πλεόνασμα αι ότι θα εφαρμοσθεί για τέσσερα χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός, ενώ για το χρέος σημείωσε: «Όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμβιβαστούν λίγο και νομίζω -όλοι το καταλάβατε από τον τόνο των αξιωματούχων της Ευρωζώνης – ότι οι προσδοκίες είναι ότι θα φθάσουμε σε συμφωνία μέσα σε τρεις εβδομάδες».

Το βίντεο από το protothtema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα