«Ναι» σε αναδρομικά από διαφορές συντάξεων

09:15 10/5/2016 - Πηγή: Aixmi

«Πράσινο φως» για διεκδίκηση αναδρομικών διαφορών από συντάξεις σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο από το ήδη ισχύον (τριετία) ανάβει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) όταν η Πολιτεία καθυστερεί να αναπροσαρμόσει το ύψος της σύνταξης και να συμμορφωθεί έγκαιρα σε σχετική δικαστική απόφαση.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι ο τρόπος με τον οποίο το ΓΛΚ καθόρισε την αφετηρία υπολογισμού της αναπροσαρμογής των συντάξεων «παραβιάζει το δικαίωμα παροχής αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας» των στρατιωτικών συνταξιούχων και «συγχρόνως

προσβάλλει το δικαίωμα τους για σεβασμό της περιουσίας τους και διαρρηγνύει τη δίκαιη ισορροπία που πρέπει να υφίσταται μεταξύ της προστασίας της περιουσίας και των επιταγών του γενικού συμφέροντος και επομένως δεν είναι συμβατή με το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος και το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ και του άρθρου 1 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου αυτής».

Κατά την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η αφετηρία αναπροσαρμογής των συντάξεων «πρέπει να οριστεί η ημερομηνία έκδοσης της (αρχικής) πράξης με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα τους» για υπαγωγή τους στο πλαίσιο των νόμων 2838/2000 και 3016/2002.

Keywords
Τυχαία Θέματα