Να λήξει ΤΩΡΑ η λούφα, η διαφθορά και η γραφειοκρατία στο Δημόσιο

03:20 8/6/2013 - Πηγή: Aixmi

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή κατά την οποία δοκιμάζεται η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, που βιώνουν την πλέον τρομακτική κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας τους, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά αναμφίβολα έκανε σημαντικά βήματα για να διασώσει τη χώρα από την απόλυτα καταστροφική έξοδο από το ευρώ και να αυξήσει την αξιοπιστία της διεθνώς. Όμως στην πραγματική οικονομία, η αισιοδοξία, που καλλιεργείται από την κυβέρνηση δεν αρκεί.

Η σημαντική αύξηση της ανεργίας, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

έφθασε τον Μάρτιο το 26,8%, παρά τις προσδοκίες για σταδιακή αποκλιμάκωσή της και λόγω των εποχικών εργασιών στον Τουρισμό, αποτελεί την πλέον οδυνηρή έκφραση αυτού του γεγονότος. Καθώς η ανεργία πλήττει με οδυνηρό τρόπο τον ιδιωτικό τομέα, δεν γίνεται καμιά ουσιαστική προσπάθεια για την επιτάχυνση των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο.

Μολονότι η κυβέρνηση είχε αναλάβει την υποχρέωση να απολύσει μέχρι τις αρχές του Ιουνίου δύο χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, κυρίως από τους άχρηστους κι ανενεργούς δημόσιους οργανισμούς και φορείς, αυτό δεν έχει γίνει ακόμα δυνατόν. Αντιθέτως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα ζητήσει νέα παράταση από την τρόϊκα, που επανήλθε δριμύτερη στην Αθήνα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι ακόμα δεν έχουν καν υλοποιηθεί οι κυβερνητικές δεσμεύσεις, που προκύπτουν από το πρώτο Μνημόνιο του Μαΐου του 2010, για την κατάργηση η συγχώνευση των άχρηστων φορέων του Δημοσίου.

Ποιος από μας δεν θυμάται όταν ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο Θόδωρος Πάγκαλος, που έβγαινε δημοσίως ως αρμόδιος για το έργο αυτό κι ανακοίνωνε ότι η διαδικασία προχωρεί; Κι όμως τρία χρόνια αργότερα, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει σχετικά. Παρά τις μειώσεις μισθών, η κρίση πλήττει αποκλειστικά και μόνον τον ιδιωτικό τομέα, με τον χειρότερο δυνατόν τρόπο.

Οι κωλυσιεργίες, οι αντιφάσεις, η λούφα, η γραφειοκρατία κι η διαφθορά του Δημοσίου παραμένουν οι μεγάλες παθογένειες ενός συστήματος διεστραμμένου, που κατεξοχήν ευθύνεται για τη σημερινή κατάντια της χώρας. Κι όμως το σύστημα αυτό συνεχίζει να παραμένει ισχυρό και να αντιστέκεται στις όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης να το αλλάξει. Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που ακόμα κι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης αλλά και βουλευτές των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτυχία όποιων προσπαθειών καταβάλλονται για να υλοποιηθούν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Χαρακτηριστική υπήρξε η περίπτωση, που δημοσίευσε σε εκτενές και λεπτομερειακό της ρεπορτάζ η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» σχετικά με την προσπάθεια ενός υπαλλήλου του δήμου Αθηναίων που ζήτησε να μετατεθεί σε άλλη υπηρεσία του δήμου και για να πραγματοποιηθεί η μετακίνησή του, μετά από πολύ χρόνο, απαιτήθηκαν ούτε μία, ούτε δύο αλλά ΕΚΑΤΟ υπογραφές από διαφόρους αρμοδίους κι αναρμοδίους. Η γραφειοκρατική και χρονοβόρα αυτή διαδικασία, που δυστυχώς επικρατεί παντού στο δημόσιο, αποτελεί τον πλέον ισχυρό λόγο για την αποτροπή των όποιων ουσιαστικών επενδύσεων θα μπορούσε να προσελκύσει η χώρα.

Σε συνδυασμό, φυσικά, με το φορολογικό πλαίσιο που παραμένει αυθαίρετο, ασταθές και συχνά παράλογο. Με τους υπερβολικούς φόρους να στραγγαλίζουν όποια υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα. Και με τα ακίνητα να επιβαρύνονται με πρωτοφανείς φόρους, μολονότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν αποδίδουν κανένα εισόδημα στους κατόχους τους, που δεν έχουν καν την δυνατότητα να το πουλήσουν σε μια αγορά που μαστίζεται από την πλήρη ακινησία της.

Κατά συνέπεια για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να οδηγεί σε ουσιαστική καταπολέμηση του παρανοϊκού γραφειοκρατικού και διεφθαρμένου Δημοσίου, αλλά και στην διαμόρφωση ενός σταθερού, λογικού, λειτουργικού φορολογικού συστήματος, που δεν θα μεταβάλλεται καθημερινά ανάλογα με τις ανάγκες και τις αγκυλώσεις των υπευθύνων του υπουργείου Οικονομικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί καν η εγκύκλιος για την πληρωμή σε 48 δόσεις των οφειλομένων φόρων, που συνεχώς αυξάνονται λόγω της δεδομένης αδυναμίας πολλών πολιτών να τους αποπληρώσουν.

Πράγματι λοιπόν η τρικομματική κυβέρνηση του κ. Σαμαρά έχει προχωρήσει σε σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά τη διεθνή εικόνα της χώρας, η οποία φαίνεται ότι έχει αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία της αλλά είναι εξίσου προφανές ότι στο πολύ δύσκολο έργο της αλλαγής του τρόπου λειτουργίας αλλά και της νοοτροπίας του δημοσίου, η κυβέρνηση ελάχιστα πράγματα έχει κατορθώσει να κάνει. Είναι χαρακτηριστικό, όπως μας έλεγε σημαίνων υπουργός, ότι ακόμα δεν έχουν προχωρήσει καν οι αλλαγές στις διάφορες κατά καιρούς συντεχνιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις, που προστάτευαν συγκεκριμένα επαγγέλματα εις βάρος του καταναλωτή κι εις βάρος όποιου ήθελε να έχει πρόσβαση στην επιχειρηματική η επαγγελματική δραστηριότητα, που ήταν κλειστή εκτός του κύκλου, που λειτουργούσε.

Υπό τις συνθήκες αυτές, ακόμα κι αν η κυβέρνηση πέτυχε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος του GREXIT, ελάχιστα πράγματα θα γίνουν τελικά στην πραγματική οικονομία, στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της ανεργίας αν δεν γίνουν συγκλονιστικές αλλαγές στο Δημόσιο κι αν δεν αντιμετωπισθεί πάραυτα η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, που δυστυχώς επικρατεί παντού στην Ελλάδα, ακόμα και σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα