Μοσκοβισί: Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει το 95% των αλλαγών που χρειάζονται

22:33 6/6/2016 - Πηγή: Aixmi

«Αναμένω ότι η Αθήνα θα χρησιμοποιήσει το χρόνο που έχει απομείνει ως το Eurogroup για να κλείσει τα περιορισμένα ζητήματα που παραμένουν ακόμα ανοιχτά», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στη διάρκεια ενημέρωσης της ειδικής ομάδας εργασίας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως τα θέματα που αφορούν την αξιολόγηση.

Ο κ. Μοσκοβισί ξεκίνησε την τοποθέτησή του δηλώνοντας

χαρακτηριστικά: «Όπως έχει πει και ο εξαιρετικός συνάδελφός μας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όλα εξαρτώνται από την υλοποίηση του προγράμματος».

Απαντώντας, μάλιστα, στο τι ακριβώς εννοεί με τη χρήση του όρου «υλοποίηση», ήταν και σε αυτό απόλυτα ξεκάθαρος: «όταν μιλούμε για υλοποίηση, εννοούμε πλήρη υλοποίηση των συμφωνηθέντων».

Προσέθεσε ότι με την εκταμίευση της συνολικής δόσης των 10,3 δισ. ευρώ, η Ελλάδα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για διάστημα έξι μηνών, αλλά όλα αυτά θα συμβούν, μόνο εφόσον, η ελληνική πλευρά εφαρμόσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και αυτό να γίνει έγκαιρα.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει το 95% των αλλαγών που χρειάζονται» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί στη συνεδρίαση της Επιτροπής παρόντος και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ο κ. Μοσκοβισί, πρόσθεσε ότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης μπορεί να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα και τα χρήματα να δοθούν μέσα στον Ιούνιο.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υποστήριξε από την πλευρά του πως μια από τις προϋποθέσεις είναι η συγκρότηση μιας ανεξάρτητης Γ.Γ.Δ.Ε.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, Ευρωβουλευτής ρώτησε τα δύο στελέχη της Κομισιόν «θα δεχόσασταν εάν ήσασταν υπουργοί Οικονομικών των χωρών σας να σάς επιβληθεί αυτός ο μηχανισμός»;

Ο κ. Μοσκοβισί έσπευσε να υποστηρίξει ότι «αυτό που με ρωτάτε θυμίζει λίγο τηλεοπτικό παιχνίδι, αλλά δεν πειράζει. Δεν είμαι υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, αλλά θα πρέπει να σας θυμίσω ότι η Γαλλία δεν βρίσκεται -ούτε θα βρεθεί στο μέλλον – σε πρόγραμμα. Επαναλαμβάνω ότι η ύπαρξη αυτού του μηχανισμού δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Ευρωζώνη. Και στη Γαλλία διαθέτουμε ορισμένες δικλείδες ασφαλείας».

Από την πλευρά του ο κ. Ντομπρόβσκις υποστήριξε ότι όταν ο ίδιος ήταν στην κυβέρνηση της Λετονίας και μάλιστα ενώ η χώρα του εφάρμοζε μνημόνιο, «φροντίσαμε να εφαρμόσουμε, εγκαίρως όλα τα μέτρα και κατορθώσαμε τελικά να επιστρέψουμε σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης».

Keywords
Τυχαία Θέματα