«Μονομαχία» Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή – Ο έντονος διάλογος (ΒΙΝΤΕΟ)

03:24 30/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Για δεύτερη φορά διασταύρωσαν τα ξίφη τους Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη Δικαιοσύνη κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας.

Τα κυριότερα σημεία της δευτερολογίας του Αλέξη Τσίπρα:

«Ο κ. Μητσοτάκης αντί να απαντήσει στα ερωτήματα και να πει κάτι

για τη διαπλοκή μας έδειξε ένα σκίτσο του Αρκά».

Παραθέτοντας σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη που παρέπεμπαν σε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των ΝΕΩΝ και του Βήματος ο κ. Τσίπρας είπε «κ. Μητσοτάκη εάν έχετε προσλάβει για λογογράφo τον κ. Ψυχάρη μάλλον να αλλάξετε λογογράφο γιατί ο κ. Ψυχάρης είναι πολύ προβλέψιμος και σας εκθέτει«.

Επανέφερε το θέμα της λίστας Μπόργιανς και του εγγράφου που προσέφερε βοήθεια στις ελληνικές αρχές κατά της φοροδιαφυγής είπε: «Εγώ δεν ξέρω από μετάφραση αλλά μπορούμε να φωνάξουμε επίσημο μεταφραστή να μας πει ότι ο κ. Μπογιαρνς είπε ότι προσέφερε βοήθεια κατά της φοροδιαφυγής με συγκεκριμένο CD αλλά δεν υπήρχε ενδιαφέρον».

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι «παίζει» εκ νέου το σενάριο της Αριστερής παρένθεσης για να δημιουργήσει κλίμα.«Είναι χιλιοπαιγμένο το έργο. Ωραίο το παραμύθι της παρένθεσης, αλλά ο δράκος ψόφησε. Έγινε κατοικίδιο που ούτε καν νιαουρίζει. Η κυβέρνηση, είναι κυβέρνηση τετραετίας. Ξεχάστε τις εκλογές και κοιτάξτε μήπως σε τέσσερα χρόνια γίνετε ο νεότερος αρχηγός κόμματος που αποχωρεί», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Χαρακτήρισε επίσης «εξαιρετικά αμήχανη» την παρουσία του κ. Μητσοτάκη. «Ίσως επειδή σας θύμισα την υπόθεση Siemens. Αντί να μου σχολιάσετε κάτι για τα 13 ΦΕΚ που κατέθεσα, εσείς καταθέσατε στα πρακτικά ένα σκίτσο του Αρκά. Σήμερα προσπάθησα να δώσω στοιχεία και να σας καλέσω να απαντήσετε σε αυτά, εσείς πετάξατε τη μπάλα στην εξέδρα», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν είπατε κουβέντα για την ταμπακιέρα, για την πρόταση για εξεταστική, για την επαναδιαπραγμάτευση με τη Siemens».

«Μας είπατε μόνο ότι σε μία κανονική χώρα το κοινοβούλιο δεν συζητά για τη Δικαιοσύνη. Στη δημοκρατία που υπάρχει η διάκριση των εξουσιών, η μία λειτουργία οφείλει να ελέγχει την άλλη. Προφανώς και συζητάμε και τη Δικαιοσύνη στο κοινοβούλιο, και παίρνουμε και αποφάσεις που την αφορούν», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε στοιχεία από έκθεση του ΟΟΣΑ και του κ. Γκουρία, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι παρουσίασε μία εικόνα διάλυσης της χώρας, που δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ένα φορολογικό νομοσχέδιο που δεν επιβαρύνει οκτώ στους δέκα πολίτες και ευνοεί εννέα στους δέκα αγρότες. «Και γι’ αυτό σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος εκ νέου στον κ. Μητσοτάκη, είπε: «Είστε λίγο αλλεργικός στην έννοια της κοινωνικής πλειοψηφίας. Για κακή σας τύχη, στις δημοκρατίες οι πλειοψηφίες αποφασίζουν. Αποφάσισαν τρεις φορές και θα αποφασίσουν κι άλλη αν χρειαστεί».

Παράλληλα, καταλόγισε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι κρατά διαφορετική στάση εντός των συνόρων και διαφορετική στις συνόδους του ΕΛΚ.

Επίσης ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε νομοσχέδιο το οποίο θα άρει τις «κατάφωρα αντισυνταγματικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη»

Τα κυριότερα σημεία της δευτερολογίας του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια στα κόμματα και τα ΜΜΕ. Εσείς θα στηρίξετε τη δική μας πρόταση για σύσταση εξεταστικής για τα capital controls, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου;», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Τολμήστε να πάτε τη χώρα σε εκλογές για να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Λίγο αργότερα στο ίδιο θέμα ανέφερε «Το κόστος της παραμονής σας στην εξουσία είναι ανυπολόγιστο. Το κόστος των εκλογών είναι όφελος για τον ελληνικό λαό«.

Παράλληλα καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι ενώ παλιότερα κατέκρινε τον ΟΟΣΑ, «τώρα ο κ. Γκουρία έγινε αγαπημένος σας συνομιλητής μαζί με την κ. Μέρκελ».

«Καταλαβαίνω ότι σας ενόχλησε το σκίτσο του Αρκά, γιατί απεικονίζει την προσπάθειά σας να μεταθέσετε τη συζήτηση από το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη κ. Τσίπρα, τόσο στο προσφυγικό, όσο και στην πραγματική οικονομία» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

«Δεν καταφέρατε να μετατοπίσετε το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η κατάσταση της χώρας, στο δήθεν πρόβλημα που είναι η διαφθορά και η διαπλοκή», απάντησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στον κ. Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι 9 στους 10 πιστεύουν ότι πάμε σε λάθος κατεύθυνση και εκτίμησε πως «η αλήθεια είναι ότι αν δεν είχαν υπάρξει οι εκλογές προ έτους θα είχαμε βγει από το μνημόνιο».

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις σχέσεις που «μπορεί να είχε ο εκδότης Μαυρίκος με τη Ν.Δ. στο παρελθόν», όπως είπε. «Θυμάμαι καλά ότι ήταν σχολιαστής του ντιμπέιτ στην ΕΡΤ; Όταν μιλάτε για σχέσεις τρίτου τύπου με δημοσιογράφους, μπορείτε να εξηγήσετε τις σχέσεις πρώτου τύπου με εκδότες όπως ο κ. Χριστοφορίδης του έντυπου «Χωνί» που προσελήφθη από την κ. Γεροβασίλη;». Όπως και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι η εφημερίδα άρχισε να παίρνει διαφημίσεις από ΔΕΚΟ, ενώ εμμέσως «απείλησε» τον πρωθυπουργό ότι «θα απολογηθεί» για την συμμετοχή των ΔΕΚΟ στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής.

Συνεχίζοντας να απευθύνεται στον κ. Τσίπρα, τον κατηγόρησε ότι για τις συναντήσεις με τον κ. Ψυχάρη δεν έδωσε καμία απάντηση. «Ο κ. Παπαγγελόπουλος περίπου ομολόγησε ότι συνομίλησε με την κ. Τσατάνη. Περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και θα φανεί αν υπήρχαν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και με ποιο τρόπο λειτουργεί το υπουργείο» συνέχισε.

Ταυτόχρονα, απαντώντας σε αναφορά του κ. Τσίπρα, υπογράμμισε ότι τον κατηγόρισε γιατί απόρρητες συνομιλίες διέρρευσαν σε έντυπα και έσπευσε να τις υιοθετήσει η κ. Γεροβασίλη. «Αυτό είναι το παρακράτος», συμπλήρωσε.

Το επεισόδιο με τους εκβιαστές

Ιδιαίτερη έντονη ήταν η αντιπαράθεση των δύο όταν ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Εγώ θυμάμαι ότι ήταν τρεις στην παρέα των εκβιαστών. Ο τρίτος θυμάμαι ότι ήταν δικός σας στενός συνεργάτης και δεν είδα να διαρρέουν οι δικές του συνομιλίες. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν και δικές του συνομιλίες. Για αυτό σας κατηγορώ κύριε Τσίπρα».

Η συγκεκριμένη αποστροφή προκάλεσε την οργή του πρωθυπουργού:

«Δεν θα λέτε ανακρίβειες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας επίμονα από τον κ. Μητσοτάκη να ανακαλέσει.

«Δεν ανακαλώ τίποτα απολύτως. Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σας. Δεν ανακαλώ τίποτα. Καθίστε κάτω τώρα. Θα απαντήσετε μετά» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε το βίντεο

Keywords
τσιπρας, βουλη, βιντεο, αλέξης τσίπρας, capital controls, μετάφραση, συγκεκριμένο, ψόφησε, εκλογες, siemens, φεκ, οοσα, μμε, capital, τραπεζες, μνημονιο, μερκελ, δημοσκοπηση, ΕΡΤ, χωνι, ΔΕΚΟ, συμμετοχή, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μνημονιο 2, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, μνημονιο 3, αλέξης τσίπρας, κομματα, μετάφραση, το θεμα, δανεια, δημοκρατια, θεμα, μμε, οοσα, πρωτοσελιδα, τυχη, φεκ, capital, siemens, βοηθεια, δικη, δρακος, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εννοια, εντυπα, εφημεριδα, ιδιο, υπηρχαν, υποθεση, θεοδωρακης, εικονα, κυβερνηση, κυριε, κλιμα, λαθος, λειτουργια, μητσοτακης, μπορειτε, νεοτερος, ξιφη, οκτω, οφελος, παμε, υπογραφη, σεναριο, συγκεκριμένο, συζητηση, συμμετοχή, φορα, ψυχαρης, ψόφησε, αρκα, εξεταστικη, εκβιαστων, εννεα, γινετε, χωρα, η εφημεριδα, κυριακου, οργη, ωραιο
Τυχαία Θέματα