Μολυσμένα αυγά: η επιδημία χτύπησε Μεγάλη Βρετανία και Λουξεμβούργο

17:01 10/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Με επιδημία που εξαπλώνεται στη βόρεια Ευρώπη μοιάζει το διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα με εντομοκτόνο fipronil αυγά.

Στον κατάλογο των χωρών, όπου έχουν εντοπιστεί τα μολυσμένα αυγά, προστέθηκε και το Λουξεμβούργο.

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι «μολυσμένα αυγά πουλήθηκαν μέσω των σουπερμάρκετ Aldi. »

Οι παρτίδες που έχουν απομείνει

αποσύρονται τώρα από τα ράφια.

Εντωμεταξύ, στη Μεγάλη Βρετανία, όπου αρχικά, οι υπηρεσίες ήταν καθησυχαστικές, η Υπηρεσία Τυποποίησης Τροφίμων ενημέρωσε πως 700.000 μολυσμένα αυγά διανεμήθηκαν στη χώρα από ολλανδικές εταιρείες.

Συνολικά, έχουν φτάσει σε επτά χώρες (Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, Βρετανία και Λουξεμβούργο).

Εκατομμύρια αυγά έχουν αποσυρθεί από την αγορά, «λουκέτο» έχει μπει σε δεκάδες πτηνοτροφεία, κυρίως στην Ολλανδία και έχουν σφαγιαστεί χιλιάδες κότες.

Έλεγχοι για τον εντοπισμό των μολυσμένων αυγών γίνονται σε όλες τις χώρες. Οι γερμανικές αρχές συνέστησαν στους καταναλωτές να είναι πολύ προσεκτικοί.

Οι αρχές στο Βέλγιο και την Ολλανδία έχουν ξεκινήσει ποινικές έρευνες για να διαπιστώσουν πώς έφτασαν να μολυνθούν τα αυγά με το εντομοκτόνο .

Το υπουργείο Γεωργίας του Βελγίου κατηγορεί τις ολλανδικές αρχές ότι είχαν εντοπίσει fipronil σε αυγά από τον Νοέμβριο του 2016 αλλά δεν είχαν προειδοποιήσει τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

«Οταν μία χώρα σαν την Ολλανδία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αυγών στον κόσμο, δεν μεταδίδει αυτού του είδους την πληροφορία, αυτό είναι πρόβλημα» ανέφερε ο ο υπουργός Γεωργίας του Βελγίου, Ντένις Ντικάρμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα